România primește ajutor medical din Italia, Elveția, Austria, Germania, Ungaria, Polonia și de la OMS

  • 22 Octombrie 2021 18:11
România primește ajutor medical din Italia, Elveția, Austria, Germania, Ungaria, Polonia și de la OMS

România primește ajutor din mai multe state europene - Italia, Elveția, Austria, Germania, Ungaria, Polonia - și din partea Organizației Mondiale a Sănătății, constând în medicamente, echipamente, teste, transferul unor pacienți cu coronavirus, a anunțat, vineri, șeful DSU, Raed Arafat, potrivit Agerpres.

"Ieri, am avut o videoconferință cu Centrul de coordonare a situațiilor de urgență din cadrul Comisiei Europene, cu toate țările membre, unde s-a discutat despre nevoile României și ale altor țări care sunt acum cu probleme și unde s-a stabilit ce ajutor urmează să ajungă în cel mai rapid timp și în România. Dintre ajutoarele deja sosite în România, vorbim de Italia - 5.206 fiole de anticorpi monoclonali, care au fost distribuite de Ministerul Sănătății. Au ajuns medicamentele la 134 de unități sanitare cu paturi pentru tratarea unui număr de 2.603 pacienți. Sprijinul care ni l-a acordat Ambasada Elveției, pe lângă firma fabricantă de Tocilizumab, și aici vorbim de un număr de doze care urmează să ajungă. Este, din păcate, unul care este limitat, dar, cum știți, Tocilizumabul este una din problemele majore în toată lumea, nu numai în România, din cauza lipsei de livrare din partea firmei. Se găsesc alternative, acum se discută de alternative pentru înlocuire", a declarat Arafat, după ședința de Guvernului român de vineri.

El a adăugat că apelul de sprijin pentru diferite categorii de materiale și echipe medicale a fost transmis la Uniunea Europeană și afișat și pe site-ul de sprijin pentru dezastre al NATO. "De acolo, de fapt, unele țări au aflat și au revenit să se intereseze pentru a acorda sprijinul", a explicat Raed Arafat.

Austria a trimis mai multe medicamente de terapie intensivă, iar un avion militar transportă în această țară doi pacienți cu COVID-19. Cu Germania s-a finalizat partea oficială a documentelor pentru dozele de anticorpi monoclonali care urmează să ajungă în România în următoarele zile.

Organizația Mondială a Sănătății va trimite teste antigen și concentratoare de oxigen, în timp ce Polonia a oferit anumite echipamente și materiale și vineri se face al doilea transfer de pacienți către această țară.

"Continuă și sprijinul Ungariei, cu preluarea de pacienți. Sunt peste 30 de pacienți acolo deja și acest sprijin continuă, sunt în discuții cu colegii noștri de la Centrul de coordonare și de la județele limitrofe frontierei pentru trimitere de pacienți la nevoie", a precizat șeful DSU.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău