România monitorizează corespunzător operațiunile bancare pentru prevenirea spălării banilor și finanțării terorismului (raport)

  • 17 Decembrie 2020 11:30
România monitorizează corespunzător operațiunile bancare pentru prevenirea spălării banilor și finanțării terorismului (raport)

România se numără printre țările care aplică în practică legislația Consiliului Europei în privința monitorizării operațiunilor bancare pentru prevenirea spălării banilor și finanțării terorismului, relevă un raport care a fost făcut public miercuri la Strasbourg, notează Agerpres.

Mai exact, raportul Consiliului Europei evaluează modul în care statele semnatare ale Convenției de la Varșovia privind spălarea banilor și finanțarea terorismului monitorizează operațiunile bancare în scop de prevenție. Conform raportului, majoritatea țărilor, deși cu diferențe semnificative, oferă un instrument specific autorităților competente pentru a monitoriza operațiunile bancare derulate prin unul sau mai multe conturi identificate. Raportul încurajează autoritățile de la București să continue în această direcție.

Deschisă spre a fi semnată la Varșovia în 2005, Convenția Consiliului Europei privind spălarea banilor și finanțarea terorismului este în prezent în vigoare în 37 de state membre. Alte șase state membre ale Consiliului Europei au semnat-o, dar nu au ratificat-o încă.

Convenția este primul tratat internațional care acoperă atât prevenirea și controlul spălării banilor, cât și finanțarea terorismului. Documentul menționează faptul că un acces rapid la informații financiare sau la informații asupra activelor deținute de organizații criminale, inclusiv grupări teroriste, este esențial pentru măsuri de prevenție și de sancționare de succes și, în cele din urmă, este cel mai bun mijloc de a le combate.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău