România intră în campania electorală pentru alegerea noului Parlament

  • 11 Noiembrie 2016 11:59
România intră în campania electorală pentru alegerea noului Parlament

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie care marchează revenirea la votul pe liste începe vineri, partidele politice și candidații independenți având la dispoziție 29 de zile să îi convingă pe alegători să îi voteze și un buget limitat la 60 de salarii medii brute.

Startul campaniei electorale pentru alegerea noului Parlament va fi dat vineri dimineață. 6506 candidați se vor lupta pentru a obține un mandat de senator sau deputat.

Timp de 29 de zile partidele politice și candidații independenți vor trebui să îi convingă pe alegătorii dezamăgiți de clasa politică că merită să îi reprezinte în noul Legislativ, care va avea aproximativ 466 de parlamentari față de 588, câți au fost aleși în anul 2012, când sistemul electoral prevedea colegii uninominale.

Norma de reprezentare este de un deputat la 73.000 de cetățeni și un senator la 168.000 de locuitori.

Competitorii politici trebuie să se conformeze noului mod de a face politică, oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase pentru a-i convinge pe alegători să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, potrivit legislației în vigoare.

Spectacole, serbări, focuri de artificii folosite în alți ani nu mai sunt permise în campania electorală.

Legea interzice și distribuirea de pixuri, căni, ceasuri, tricouri, jachete, veste, șepci, sacoșe, găleți, brichete, alimente, pe care politicienii au mizat în alți ani.

Candidații nu vor mai putea folosi vehiculele inscripționate cu sloganuri de campanie sau care difuzează materiale audio, în mers sau staționar.

De asemenea, sunt interzise bannerele, mesh-urile, panourile publicitare mobile, steagurile publicitare, calcanele, ecranele publicitare, indicatoarele publicitare direcționale, structurile de publicitate autoportante, mijloacele de publicitate, panourile publicitare, panourile publicitare mobile, proiectele publicitare speciale, publicitatea luminoasă, publicitate stradală (outdoor), precum și publicitate pe vehicule.

Organizarea alegerilor parlamentare ca și cea a alegerile locale din vara acestui an vor trebui să țină cont de noile prevederi ale legii privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.

Astfel, candidații la Camera Deputaților sau Senat vor avea la dispoziție un buget maxim de 60 de salarii minime brute.

Cheltuielile efectuate nu pot fi mai mari decât contribuțiile electorale depuse, atrage atenția AEP, în Ghidul pe care îl pune la dispoziția competitorilor electorali.

“Cheltuielile privind realizarea materialelor de propagandă electorală sunt suportate exclusiv de către competitorii electorali! o Spre exemplu, dacă limita maximă de cheltuieli pentru un candidat este de 60 de salarii de bază minime brute pe țară, însă acesta a depus contribuții în valoare de 20 de salarii de bază minime brute pe țară, valoarea maximă a cheltuielilor electorale va fi de 20 de salarii de bază minime brute pe țară”, potrivit sursei citate.

Afișele electorale vor avea dimensiuni mai reduse decât în alți ani.

“Acestea trebuie să aibă ca dimensiuni cel mult 500 mm o latură și 350 mm cealaltă latură, afișele electorale prin care se convoacă o reuniune electorală trebuie să aibă cel mult, 400 mm o latură și 250 mm cealaltă latură și vor fi amplasate numai în locurile speciale pentru afișaj electoral stabilite prin dispoziție a primarului”, potrivit legislației în vigoare.

Sunt interzise afișele electorale care combină culori sau alte semne grafice, astfel încât să evoce simbolurile naționale ale Românie, potrivit sursei citate.

Alegerile parlamentare din 11 decembrie marchează nu numai revenirea la votul pe listă, dar și înființarea mai multor secții de votare în străinătate, ca urmare a tensiunilor de la alegerile prezidențiale din anul 2014 unde românii din diaspora au stat la coadă ore în șir pentru a-și putea exercita dreptul de vot.

Guvernul a propus AEP să înființeze 417 sectii de votare în străinătate, cu 123 mai multe decât la alegerile prezidențiale din 2014.

Guvernul va cheltui pentru organizarea alegerilor parlamentare 227,7 milioane lei, fondurile fiind prevăzute în bugetele Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Autorității Electorale Permanente (AEP), Serviciului Român de Telecomunicații (STS), Institutului Național de Statistică (INS).

Acesta va fi prima dată când activitatea în secțiile de votare va fi înregistrată audio-video, neîntrerupt, după ora 21.00, de când se închid secțiile și până ce toți membrii acestei părăsesc localul. Întregistrarea va fi făcută de operatorul de calculator, dintr-un punct fix.

Partidele care au depus la Biroul Electoral Central liste de susținători la nivel național sunt: Partidul Național Liberal, Uniunea Democrată Maghiară din România, Partidul Social Democrat Partidul Mișcarea Populară, Partidul Alianța Liberalilor și Democraților, Partidul România Unită, Alianța Noastră România, Partidul Uniunea Salvați România, Partidul Socialist Român, Partidul România Mare, Partidul Ecologist Român.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău