România | Fizicienii de la Magurele dezvolta un nou sistem radar bazat pe laser

  • 27 Iunie 2017 12:39
România | Fizicienii de la Magurele dezvolta un nou sistem radar bazat pe laser

Cercetatorii romani sunt implicati in proiecte ce vizeaza varful tehnologiei. Saptamana aceasta, Bucurestiul va fi gazda conferintei internationale de radare cu laser (LIDAR).

Romania este prima tara din Europa care gazduieste aceasta reuniune, la care vor participa si specialisti de la NASA si de la Agentia Spatiala Europeana, scrie Bucurestifm.ro.

Vor fi prezenti cei care fac parte dintr-o restransa comunitate de cercetatori care se ocupa cu dezvoltarea tehnologiilor si cu aplicarea laserilor-radar in domeniul cercetarii mediului inconjurator, spune Simona Andrei, cercetator la Institutul National pentru Optoelectronice.

LIDAR-ul este un instrument ce foloseste fasciculele de radiatie luminoasa ca metoda de detectie la distanta a diferitelor tinte.
Astfel sunt detectate obiecte de dimensiuni mici cum ar fi compusii chimici, chiar si molecule sau aerosoli.

Aceste aparate sunt plasate in mare parte pe orbite satelitare insa nu le gasim doar la bordul satelitilor, ele exista si pe pamant in statii speciale de masuratori.

La Magurele exista o astfel de statie care face parte dintr-o retea internationala astfel incat avem practic o sondare a atmosferei de sus in jos prin intermediul satelitilor si avioanelor de cercetare si de jos in sus prin intermediul statiilor de cercetare de la sol.

În aprilie 2006, NASA lansa doi sateliți, CloudSat și CALIPSO (Cloud-Aerosol Lidar and Infrared Pathfinder Satellite Observation), a căror scop era să studieze influența norilor și aerosolilor asupra vremii, climatului și calității aerului pe Terra.
Cei doi sateliți polar orbitali au fost plasați pe orbite la o altitudine de 705 km deasupra Pământului fiind integrați în constelația A-Train din care mai fac parte alți trei sateliți de observare a Pământului: Aqua, PARASOL și Aura.

CALIPSO combina datele de la un instrument lidar cu imaginile in infrarosu si vizibil furnizate de un instrument imagistic pentru a obtine informatii privind structura verticala a norilor subtiri si a straturilor de aerosoli.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău