România este alături de R. Moldova în procesul de reformă a Armatei Naționale și de creștere a rezilienței în fața amenințărilor, asigură ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr

  • 02 Mai 2023 13:05
România este alături de R. Moldova în procesul de reformă a Armatei Naționale și de creștere a rezilienței în fața amenințărilor, asigură ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr

România este alături de R. Moldova în procesul de reformă a Armatei Naționale și de creștere a rezilienței apărării în fața unui spectru larg de amenințări, a declarat  ministrul Apărării Naționale de la București, Angel Tîlvăr, care efectuează o vizită de două zile la Chișinău. El s-a întâlnit cu ministrul Apărăii R. Moldova Anatolie Nosatîi și au susținut o conferință de presă comună, transmite Radio Chișinău.

Ministrul Anatolie Nosatîi a declarat că dezvoltarea capacității de apărare și transformarea Armatei Naționale într-o instituție modernă, ajustată la standardele naționale și capabilă să ofere securitatea cetățenilor, sunt prioritățile Ministerului, iar Guvernul României ne oferă un ajutor semnificativ în acest sens, prin instruire, antrenamente și expertiză. El a subliniat în acest context și asistența României în promovarea unui proiecte externe destinate consolidării capacității de apărare,  așa cum este Pachetul de asistență sporit din partea NATO și Facilitatea europeană pentru pace.

„În cadrul dialogului am convenit asupra consolidării parteneriatului dintre instituțiile noastre de apărare. Am discutat despre evenimentul istoric pe care R. Moldova urmează să-ș găzduiască la 1 iunie, summitul CPE, în cadrul căruia conducerea țării va aborda cu liderii europeni planurile noastre și va solicita sprijinul pentru dezvoltarea țării inclusiv pe domeniul de securitate și apărare. Prezența celor circa 50 de lideri ai țărilor europene, printre care și România, arată că R. Moldova are parteneri de încredere pentru a menține pacea acasă, în regiune și în toată Europa. România este un partener strategic al R. Moldova, colaborarea este și mai importantă în contextul actual de securitate regională, dar și acum când RM vrea sa se integreze în UE”, a declarat Anatolie Nosatîi.

România este alături de R. Moldova în procesul de reformă a Armatei Naționale și  de creștere a rezilienței apărării în fața unui spectru larg de amenințări, a subliniat ministrul Apărăii Naționale de la București Angel Tâlvăr.

„M-am văzut cu domnul ministru de foarte multe ori în ultima vreme și consider că este un lucru benefic. Împărtășim aceleași preocupări cu privire la consecințele grave în regiunea noastră ale războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina. De aceea, trebuie să continuăm să ne implicăm la nivel internațional pentru sprijinirea puternică a R. Moldova, un stat expus la amenințările hibride ale Federației Ruse, accentuate de campanii de dezinformare și propagandă. Pentru noi R. Moldova  reprezintă o prioritate strategică”, a declarat Angel Tâlvăr.

Ministrul Apărăii Naționale de la București Angel Tâlvăr a subliniat că România susține ferm parcursul european al R. Moldova și reconfirmă angajamentul pentru intensificarea cooperării pe palierul securității și apărăii inclusiv în contextul în care R. Moldova a devenit stat candidat pentru aderarea la UE. El a salutat misiunea civilă europeană recent înființată ce va contribui la gestionarea crizelor și combaterea amenințărilor hibride.

Comisia militară mixtă moldo-română urmează să se reunească în perioada următoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:2,57 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău