România este a treia destinație de outgoing a turiștilor din Republica Moldova și crește de la an la an

  • 01 Aprilie 2018 12:41
România este a treia destinație de outgoing a turiștilor din Republica Moldova și crește de la an la an

România este a treia destinație de outgoing a turiștilor din Republica Moldova, iar noi considerăm Chișinăul a doua capitală a românilor, a declarat, la târgul de turism din Republica Moldova, președintele Asociației de Promovare a Turismului Prahova, Adrian Voican.

"Suntem prezenți pentru a zecea oară la Târgul de Turism de la Chișinău. Nu ne dăm bătuți. Noi considerăm că Chișinău este a doua capitală a românilor și credem că suntem de fapt într-o singură țară. Venim aici cu drag, chiar dacă business-urile au crescut foarte lent. România este a treia destinație de outgoing a turiștilor din Moldova și crește de la an la an. Anul acesta ne așteptăm la 30.000 de turiști din Republica Moldova în România, iar Valea Prahovei este printre principalele destinații. Iarna, după 1 ianuarie, este foarte căutată. Ei vin cu 30-40 de autocare, se opresc în zona Brașov și Valea Prahovei. Avem deja ofertele pentru 2019 aici la târg și sunt foarte atractive, inclusiv cu transport de la Chișinău, pentru destinațiile românești de iarnă. Desigur, vara este și ea pe tapet, avem înscrieri timpurii pentru vacanțele în România, pe litoral, Delta Dunării, stațiunile de sănătate, la munte și chiar la festivalurile din orașe, unde audiența este din ce în ce mai mare", a spus Voican, citat de Agerpres.

El a subliniat că turiștii din Republica Moldova se împart în două categorii: cei care își doresc vacanțe ieftine și au un buget de 200-300 euro de persoană și cei care aleg stațiunile de 4-5 stele, având un buget de 500-1.000 de euro.

"Sunt două categorii destul de polarizate. Cei care vin cu mașinile proprii, în general de lux, și stau în stațiunile de 4-5 stele - Valea Prahovei, Poiana Brașov - și nu cred că au o problemă de buget, pentru că sunt locurile rezervate din timp, probabil vacanțe de 500-1.000 de euro. La polul opus sunt oameni care vin în condiții economice să viziteze România, să beneficieze de o zi de schi sau câteva zile de plajă, mai fac și shopping, vizitează orașele pe traseu. Acolo putem să vorbim de un buget de 200-300 euro de persoană. (...) Cel mai interesant pentru moldoveni este sezonul de iarnă la munte, pentru că nu au alternativă competitivă", a spus Voican, care este și director general al Bibi Touring.

Potrivit lui Adrian Voican, pentru clienții din Republica Moldova, APDT Prahova a pregătit tarife speciale cu reduceri de la 30% la 50% în cadrul programului înscrieri timpuri.

Stațiunea Sovata este una dintre cele mai căutate de către turiștii moldoveni, care, potrivit managerului de vânzări al Danubius Health Spa Resort, Blaga Janos, vin aici din anii '90, pentru relaxare și tratament, aceștia având o pondere de 20% în totalul turiștilor.

"Turiștii din Republica Moldova vin într-adevăr la Sovata începând din anii '90. Au descoperit stațiunea noastră, vin pentru relaxare, pentru tratament, pentru băile cu apă sărată, împachetări cu nămol. Este o nișă foarte importantă pentru noi. După turiștii din România, cea mai importantă piață pentru noi este cea din Republica Moldova. Ponderea turiștilor din această țară este undeva la 20% în stațiunea Sovata. Ei vin tot timpul anului, dar sunt perioade când vin foarte mulți, în perioada 3-10 ianuarie, când este și Crăciunul pe rit vechi. În perioada respectivă contractăm absolut toate camerele cu agenții din Republica Moldova. (...) Începând de anul trecut am introdus un fel de tarif flexibil. Asta înseamnă că tariful depinde de perioada solicitată, de gradul de ocupare. Avem tarife foarte avantajoase în timpul săptămânii, începând de duminică până vineri. Lucrăm cu aceleași tarife și pe piața din România și pe cea externă. Avem la Sovata tarife pentru toată lumea, de la case particulare, unde este cel mai ieftin, la hotel de patru stele superior. Avem tarife pentru toată lumea, condiții pentru toată lumea și capacitate să primim foarte mulți turiști. Un sejur la un hotel de 4 stele începe de la 2.000 de lei de persoană 7 nopți, cu mic dejun și cină, acces la spa, vara intrare la ștrandul de la Lacul Ursului, în perioada iulie-august. Transportul de obicei se face individual, marea majoritate a turiștilor din Republica Moldova vin cu mașina proprie sau organizat, cu autocare", a explicat Balga Janos.

Și turismul de sănătate este promovat la Chișinău, societatea Turism Covasna încercând să-i atragă pe turiști cu oferta "pentru inima dumneavoastră", la tarife de 791 de euro de persoană, ce include 7 nopți de cazare la hotelurile Cerbul și Covasna, de 3 stele, pensiune completă (meniu fix), o consultație medicală și 6 mofete/sejur, sau cu oferte la hotel Căprioara, la prețuri începând de la 36 euro/noapte (cu mic dejun, acces la piscină și saună), în perioada 15 octombrie - 20 decembrie, sau 43 euro/zi în perioada 1 iunie - 10 septembrie etc.

Tot în Covasna, Hotel Clermont a venit cu o ofertă pentru turiștii din Republica Moldova pentru minivacanța de Rusalii la tarife începând de la 965 lei/două nopți în camera single, iar Balvanyos Resort cu oferte precum spa weekend, un pachet de două nopți la 167 de euro/persoană, Paștele 2018, la 330 euro de persoană, trei nopți, sau "balvanyos, pământ vindecător", un pachet de cinci nopți, la 375 euro/persoană, ce include cinci zile de tratament cu trei proceduri pe zi, la recomandarea medicului.

La târg, Valentin Beloiu, consilier în Ministerul Turismului, a ținut o prezentare intitulată "România Binecuvântată", subliniind că mănăstirile se găsesc amplasate în interiorul sau în apropierea ariilor naturale protejate motiv pentru care ele pot fi vizitate împreună cu acestea. În plus, în cazul României și Moldovei, datorită distanțelor scurte, se pot vizita în comun obiective turistice de pe ambele maluri ale Prutului.

Prezentarea a făcut referire printre altele la cetățile dacice, la Munții Buzăului, "locul unde se naște ideea ecoturismului religios", la turismul ecologic și montan în parcurile naturale Vânători Neamț și Ceahlău sau la "Ruta Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt în România și Republica Moldova", care va străbate nouă localități și cinci domenii viticole din România și din Republica Moldova, oferind, astfel, turiștilor o lecție de istorie și de spiritualitate prin intermediul mănăstirilor ctitorite, al cetăților fortificate și al hrubelor (beciurilor domnești).

Ministerul Turismului din România a participat la Târgul Internațional de Turism de la Chișinău, care se închide duminică, cu un stand de 80 de metri pătrați, unde 19 co-expozanți, agenții de turism, reprezentanți ai unor complexuri turistice și autorități locale au prezentat oferta turistică a României. Printre aceștia s-au numărat SC Palas International Resort, Salina Turda, Visit Oradea, SC Turism Felix, CJ Constanța, Turism Covasna, Danubius Health Spa Resort, Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna, Primăria Vatra Dornei, Casa Răzeșului, APDT Prahova, APDT Neamț etc. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău