România donează cărți deținuților din Republica Moldova

  • 19 Iunie 2017 18:51
România donează cărți deținuților din Republica Moldova

Peste o mie de cărți, în mare parte literatură artistică, urmează să ajungă la penitenciarul „Pruncul” din Chișinău. Donația a fost făcut de Ambasada României în Republica Moldova la solicitarea conducerii penitenciarului.

„Descrierea Moldovei” de Dimitrie Cantemir, „Demonul tinereții” de Mihail Sadoveanu sau „Moș Goriot” de Honore de Balzac - sunt câteva dintre cele peste o mie de cărți care vor ajunge pe rafturile din biblioteca Penitenciarului nr. 9 din Capitală. În ultimii trei ani, tot mai mulți condamnați merg la bibliotecă, însă cele trei mii de cărți nu mai sunt actuale, iar majoritatea volumelor sunt în limba rusă. Din acest motiv, conducerea penitenciarului a solicitat mai multe cărți în limba română.

Șeful Penitenciarului nr.9 „Pruncul”, Eduard Timofei:

„Accesul la internet în penitenciar este interzis. Pentru a se informa rămâne doar cartea și presa periodică. Sunt condamnați care au perioadă destul de îndelungată de când stau la noi și au citit majoritatea cărților și vor ceva nou. De la începutul acestui an până în prezent, avem 450 de solicitări la bibliotecă, câte o persoană-două pe zi. Vor fi bucuroși să vadă aceste cărți”.

Viceministrul justiției Anatolie Munteanu susține că această donație de cărți este încă o filă în domeniul colaborării în domeniul justiție dintre Republica Moldova și România.

„Sunt sigur că aceste cărți își vor găsi cititorul în Penitenciarul nr.9 din țară, pe fundalul planurilor ambițioase pe care le avem de a implementa noi modele de executare a pedepsei. Ne propunem ca prin aceste cărți, deținuții să-și poată identifica acea cărărușă spre propriul destin care poate în virtutea anumitor circumstanțe a avut nenorocul să se abată de la această cale”. a spus el.

Cărțile au fost donate de cetățenii români și adunate de Asociația „Rotary”. Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, speră că aceste cărți vor fi utile persoanelor care se află în detenție.

„Nu sunt cărți noi, însă sunt cărți care reprezintă și au reprezentat la momentul lor niște valori. Dacă au reușit să treacă provocările timpului, cu siguranță că au spus ceva umanității, sperăm ca acest ceva să fie citit, înțeles și de către cei care află în penitenciare. Credem sincer că prin educație omul se poate transforma și se poate modela în bine. Domeniul educațional este unul de interes pe care România îl susține cu încăpățânare în Republica Moldova. Acest domeniu nu vizează doar renovarea unor grădinițe și programele cu școli și universități. Credem că prin aceste cărți, cei care sunt în penitenciare, care sunt în esență cetățeni să poată să devină niște oameni mai buni. Sunt cărți care au trecut proba timpului, sunt în general cărți de literatură scrise de autori clasici români și internaționali. Sperăm că ca aceste cărți să aducă lumină în gând celor din penitenciar, și prin citirea lor să devină mai bună și să înțeleagă că au un viitor în societate”, a subliniat Daniel Ioniță.

În Penitenciarul nr. 9 din Capitală își ispășesc pedeapsa peste 700 de deținuți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
9
Thu
8
Fri
10
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău