România | Diagnosticații cu cancer, care își doresc copii, pot aplica metoda prezervării fertilității înainte de chimioterapie

  • 16 Noiembrie 2018 13:49
România | Diagnosticații cu cancer, care își doresc copii, pot aplica metoda prezervării fertilității înainte de chimioterapie

Persoanele diagnosticate cu cancer și care își doresc să aibă copii pot apela la metode de prezervare a fertilității înainte de începerea tratamentelor oncologice, în cadrul unui proiect derulat de Primăria Bucureștiului, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB).

Medicul Marilena Băluță, specialist în obstetrică-ginecologie și embriologie, a explicat, în cadrul unei conferințe de specialitate, procedura pe care trebuie să o urmeze cei interesați.

„Dacă sunt femei sub 35 de ani și nu au copii sau nu au numărul de copii pe care și-l doresc și trebuie să înceapă un tratament pentru cancer, au posibilitatea să își congeleze ovocite înainte de începerea tratamentului. Dacă sunt bărbați sub 45 de ani, își pot congela sperma înainte să înceapă tratamentele. Ar fi bine ca medicul, înainte să înceapă tratamentul de chimioterapie, să îi spună pacientului că are și această posibilitate.”

Proiectul a fost lansat la începutul lunii și se va încheia în octombrie 2020. De el vor putea beneficia 138 de femei și 175 de bărbați.

Înscrierea se face pe site-ul ASSMB, pentru că acolo se depun dosarele, primesc aprobarea către dosar, aprobare care merge către "Panait Sârbu" pentru efectuarea procedurii.

sursa: RRA

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău