România continuă să ajute etnicii români din Ucraina, în zilele grele de război. Printre beneficiari se numără și Mărioara Vatamanu, mama regretatului poet Ion Vatamanu

  • 11 Iulie 2022 11:24
România continuă să ajute etnicii români din Ucraina, în zilele grele de război. Printre beneficiari se numără și Mărioara Vatamanu, mama regretatului poet Ion Vatamanu Foto: TVR Moldova

România continuă să ajute etnicii români din Ucraina, mai ales în zilele grele de război. Printre beneficiari se numără și Mărioara Vatamanu, mama regretatului poet Ion Vatamanu. Femeia locuiește în satul Costiceni, regiunea Cernăuți și va împlini în această vară 102 ani. Deși s-a obișnuit cu singurătatea, mereu este bucuroasă când cineva îi trece pragul și o ajută câtuși de puțin, se arată într-un material realizat de TVR Moldova.

Asta din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni – program de granturi și am venit și la dvs.

Potrivit sursei citate, în vizită la Mărioara Vatamanu a venit cu daruri și Irina Loredana-Stănculescu, consul general al României la Cernăuți. Donația oferită face parte din programul menit să susțină comunitatea românească din Ucraina în aceste vremuri de război. Bătrâna recunoaște că aceste zile îi reamintesc de greutățile secolului trecut.

MĂRIOARA VATAMANU mama poetului Ion Vatamanu: „A fost și război, am petrecut cu greu și apoi a fost foame și am îndurat. Și după aceea m-o dat la colhoz și mi-au luat toată averea. Nici nu puteam spune nimic că te lua în mașină și te ducea la Siberia.”

Femeia își aduce aminte și prin câte greutăți a trecut pentru a-l crește pe fiul său,Ion Vatamanu.

MĂRIOARA VATAMANU mama poetului Ion Vatamanu: „Așa greu pe Ion l-am învățat. Nu avem vreo 2 capici pentru film să-i dau. L-am învățat, Ion la Chișinău s-o dus sărac, bani nu aveam, nu era așa cum acum. Off Doamne, Doamne”

Mătușa Mărioara este îngrijorată de războiul dus în Ucraina. Încearcă să fie la curent cu toate știrile de pe front și se roagă pentru pace, mai ales că este al doilea război prin care trece.

MĂRIOARA VATAMANU mama poetului Ion Vatamanu: „Războiul nu se termină degrabă, încă mult o să se bată. Ei nu se bat să ocupe. Rusiei nu îi trebuie Ucraina, dar ambiția e mare.”

Maria Vatamanu s-a născut pe 28 august 1920 în familia lui Leontie și Anei Nicorici în satul Costiceni, județul Hotin. Pe 1 mai 1937 l-a adus pe lume pe cel care a luptat pentru renașterea limbii române și pentru revenirea la alfabetul latin în spațiul basarabean, Ion Vatamanu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:18 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău