România: Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași, aflată în reparație capitală, își va deschide ușile pentru vizitatori până la sfârșitul verii

  • 10 Iulie 2023 19:22
România: Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași, aflată în reparație capitală, își va deschide ușile pentru vizitatori până la sfârșitul verii

Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași, România, își va deschide în curând ușile pentru vizitatori, după mai bine de un an și jumătate de reparații capitale. Potrivit Ziarului de Iași, durata șantierului la Bojdeuca din Țicău s-a prelungit cu o lună și jumătate, până la sfârșitul verii.

Lucrările de restaurare au debutat la începutul anului trecut și s-au înscris în grafic până acum, scrie Ziarul de Iași.

Potrivit sursei citate, proiectul de reparație a fost inclus în seria celor propuse de Consiliul Județean Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Iași pentru obținerea finanțării europene „la pachet” cu proiecte din Republica Moldova.

Astfel, renovarea Bojdeucii și a muzeului de alături fac parte din proiectul „Călător pe meridiane culturale”, lansat de Direcția Proiecte și Dezvoltare Durabile a CJ cu peste cinci ani în urmă.

În Republica Moldova, în raionul Fălești, în cadrul aceluiași se reface și se dotează Muzeul local de istorie și etnografie, iar primăria orașului restaurează drumul istoric „Ștefan cel Mare” din zona centrală, pavat cu granit. 

Finanțarea pentru toate trei obiectivele este de 1,72 milioane de euro, din care puțin peste un milion costă restaurarea Complexului „Ion Creangă”, iar diferența de 681,5 mii euro merge la Fălești. Contractul pentru ansamblul muzeal din Țicău a fost adjudecat în noiembrie 2021 de firma Iașicon, pentru 3,35 milioane de lei fără TVA.

Șantierul de la Bojdeucă urma să dureze 18 luni.

Bojdeuca lui Ion Creangă este o casă situată în zona Țicău a municipiului Iași, România, în care a locuit scriitorul între anii anii 1872 și 1889. Casa a devenit muzeu memorial în 1918 și este înscrisă în Lista monumentelor istorice” din România. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:6,17 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău