România, amenințată de Rusia cu măsuri militare, după instalarea unor sisteme americane antirachetă
-
31 Decembrie 2017 07:58
Sistemele antibalistice instalate de SUA în România și Polonia constituie încălcări ale Tratatului forțelor nucleare intermediare, acuză Ministerul rus de Externe, denunțând montarea unor elemente antirachetă în Japonia și avertizând că Rusia va lua măsuri militare pentru a face față noilor riscuri.
În ultimele zile, Rusia a condamnat cu fermitate decizia Statelor Unite de a vinde Japoniei sisteme antibalistice de tip Aegis. Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a explicat că elementele antirachetă din Japonia sunt parte a planului SUA de a crea un "sistem antibalistic global". Moscova susține că instalațiile antirachetă ale Statelor Unite au dublă utilitate, defensivă și ofensivă, transmite MEDIAFAX.
Japonia argumentează că sistemele antibalistice primite de la SUA vor fi sub comandamentul Guvernului de la Tokyo, având rolul contracarării amenințărilor Coreei de Nord.
Însă Rusia respinge această argumentație. "Am analizat comunicatul Ministerului nipon de Externe, conform căruia sistemul antibalistic va fi sub comandamentul Guvernului de la Tokyo și nu va amenința Rusia și alte țări. Însă toată lumea este conștientă că Japonia a fost atrasă de mult timp în crearea segmentului asiatic al sistemului antibalistic global american (...)", a declarat sâmbătă Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe.
"Din punct de vedere tehnic și funcțional, sistemele antibalistice instalate în Japonia sunt identice cu cele americane, care pot lansa atât rachete de interceptare, cât și rachete de croazieră cu raze scurte și medii de acțiune", adaugă Serghei Riabkov, conform unui comunicat postat pe site-ul Ministerului de Externe de la Moscova.
"Statele Unite au dispus montarea unor astfel de sisteme și în bazele militare americane din România și Polonia, în apropierea frontierelor vestice ale Rusiei, prin încălcarea Tratatului INF din 1987, care interzice instalarea unor astfel de sisteme terestre", subliniază oficialul rus.
"Faptul că astfel de sisteme complexe apar acum și în apropierea frontierelor estice ale Rusiei creează o nouă situație, pe care nu o putem ignora în planificarea noastră militară", atrage atenția Serghei Riabkov.
În septembrie, Administrația Vladimir Putin a îndemnat Statele Unite să revină la respectarea Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF). "Avem o serie de solicitări pentru Statele Unite și le transmitem în mod clar. Principala noastră solicitare adresată Statelor Unite este să revină la respectarea Tratatului forțelor nucleare intermediare, pe care îl încalcă prin instalarea sistemelor antirachetă Aegis pentru uz terestru în România și prin planul de a le instala în Polonia. Aceste sisteme sunt de uz dublu, putând fi folosite atât antibalistic, cât și pentru atacuri cu rachete de croazieră; instalarea acestor sisteme este interzisă de Tratatul INF", afirma în septembrie Serghei Riabkov.
Administrația Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori inițiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România și Polonia, precum și montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul și NATO susțin că instalațiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea amenințărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează amenințarea nord-coreeană. Relațiile dintre Rusia și Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina și Siria.