România a aprobat legea privind achiziția celor 32 de avioane F-16 din Norvegia

  • 16 Iunie 2022 14:56
România a aprobat legea privind achiziția celor 32 de avioane F-16 din Norvegia

Guvernul de la București va aproba joi proiectul de lege privind achiziția a 32 de avioane F16, a anunțat premierul Nicolae Ciucă, menționând că, în actualul context, este nevoie de continuarea întăririi capacității de apărare și răspuns a Armatei, transmite Defenseromania.ro.

"Vom aproba astăzi legea propusă de către Ministerul Apărării Naționale privind achiziția a 32 de avioane F16 de la Guvernul norvegian. Este o lege prin care se asigură livrarea celor 32 de aparate de luptă în stare operațională", a precizat Ciucă, la începutul ședinței Executivului, precizează sursa citată

Premierul a precizat că este nevoie, în actualul context, de a acorda atenție cuvenită întăririi capacității de apărare și de răspuns a Armatei noastre.

,,Cred că este, de asemenea, important de subliniat că, dincolo de achiziția acestor aparate, se dezvoltă și capacitatea noastră în domeniul industriei de apărare pentru că facilitățile de mentenanță și modernizare se vor dezvolta și se vor consolida în România", a adăugat premierul. 

Guvernul României a aprobat, în ședința de joi, 16 iunie, proiectul de lege pentru realizarea capabilității operationale aeriene de tranzitie prevăzute în Concepția de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană, în cadrul programului ”Avion multirol al Forțelor Aeriene”, se precizează într-un comunicat de presă al MApN.

Conform proiectului, Guvernul României va atribui Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziție a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic inițial și a unui a pachet de bunuri și servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii).

Avioanele vor fi livrate în stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziție, de minimum 10 ani, către avioanele de generația a V-a, ceea ce face ca achiziția avioanelor de la Guvernul Norvegiei să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două țări NATO aliate.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:0,51 m/s
Fri
15
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău