România a acordat 240 de milioane de euro asistentă pentru dezvoltare în 2016. R.Moldova - principalul beneficiar

  • 08 Februarie 2018 08:09
România a acordat 240 de milioane de euro asistentă pentru dezvoltare în 2016. R.Moldova - principalul beneficiar

România a alocat, în 2016, un buget de 240 de milioane de euro ca asistența pentru dezvoltare, Republica Moldova fiind principala beneficiară a acestor fonduri, arată "Raportul național privind asistența oficială pentru dezvoltare acordată de România în anul 2016", făcut public de Ministerul Afacerilor Externe de la București.

Astfel, bugetul național total destinat asistenței pentru dezvoltare, raportat de România în 2016, a fost de 240 milioane de euro, reprezentând 0,14% din Venitul Național Brut. Contribuțiile multilaterale reprezintă 59% din fondurile acordate de România la nivel național, iar cele bilaterale - 41%.

Sectoarele care au beneficiat cel mai mult de finanțare au fost: democrație și buna guvernare (63%), educație (26%) și asistență umanitară (9%), precizează MAE, într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.

Principala țară beneficiară de asistență bilaterală din partea României a fost Republica Moldova (86% din fonduri). România a oferit asistență și altor state precum: Serbia, Ucraina, Georgia, Siria, Turcia (refugiați sirieni), Irak, dar și unor state din Africa și Asia Centrală. În total, 80 de state au beneficiat de asistență din partea României, în special sub forma burselor de studiu, menționează raportul.

Conform MAE, "2016 a fost un an important în consolidarea profilului internațional al României de donator emergent, materializat prin adoptarea unui nou cadru legislativ privind asistența pentru dezvoltare și ajutor umanitar și prin crearea unei Agenții dedicate Cooperării Internaționale pentru Dezvoltare (RoAid)".

Documentul făcut public este cel de-al cincilea raport național care analizează politica de cooperare internațională pentru dezvoltare a României, având ca scop întărirea gradului de transparență și a nivelului de informare cu privire la contribuțiile raportate.

Raportul conține informații detaliate privind asistența pentru dezvoltare raportată de instituțiile publice, o analiză statistică pe regiuni geografice și arii tematice, precum și o evaluare a acesteia.

Publicarea rapoartelor naționale anuale privind asistența oficială pentru dezvoltare acordată de România a fost inițiată în 2012, reprezentând un element esențial în sensul promovării informării, transparenței și asumării eforturilor în domeniu. Publicarea raportului reprezintă unul din instrumentele prin care România implementează angajamentele internaționale privind transparența, stabilit prin Documentul de la Busan.

Totodată, România raportează anual Comitetului Asistență pentru Dezvoltare al OCDE asistența oficială pentru dezvoltare acordată statelor partenere și publică datele privind fondurile AOD alocate în registrul International Aid Transparency Initiative, fiind primul stat din noile state membre UE și, în general, unul dintre puținele din UE care a realizat acest lucru. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău