Roberta Metsola îl asigură pe Zelenski că Parlamentul European va ajuta Ucraina în obținerea statutului de țară candidată

  • 01 Martie 2022 14:39
Roberta Metsola îl asigură pe Zelenski că Parlamentul European va ajuta Ucraina în obținerea statutului de țară candidată

Președinta Parlamentului European a deschis sesiunea plenară extraordinară a Parlamentului European după ce Rusia a invadat Ucraina, iar cu acest prilej, Roberta Metsola l-a asigurat pe președintele ucrainean de sprijinul neclinitit al Legislativului European în integrarea europeană a Ucrainei și a pledat pentru o nouă perspectivă a Europei privind securitatea și apărarea sa, dar și în relațiile cu Rusia.

„În numele Parlamentului European, condamn agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei, în cei mai puternici termeni posibili și îmi exprim solidaritatea cu toți cei care suferă. Mesajul Europei este clar: Ne vom ridica în picioare. Nu vom privi în altă parte când cei care luptă în stradă pentru valorile noastre, se vor confrunta cu masiva mașinărie de război a lui Putin. Vom sprijini jurisdicția Curții Penale Internaționale și investigarea crimelor de război din Ucraina. Îl vom trage la răspundere, așa cum îl vom trage la răspundere pe Lukașenko”, a transmis Roberta Metsola în discursul său, scrie CaleaEuropeana.ro.

Actele zilnice de eroism extraordinar ale ucrainenilor ne inspiră pe toți

„Forțele de apărare și cetățenii care fac sacrificiul suprem pentru a întârzia o coloană de tancuri, cetățeni în vârstă care se ridică în picioare pentru a înfrunta trupele rusești cu nimic altceva decât cu mândrie și floarea-soarelui pe post de armă. Femei curajoase forțate să nască în stațiile de metrou, alături de armele lor. Ei ne-au arată lumii că modul nostru de viață merită să fie apărat. Toți cei care se ridică în picioare în Belarus, toți cei care privesc spre noi, în Moldova, în Georgia, merită pentru noi, pentru generația următoare, pentru cei din Ucraina și din întreaga lume care cred în Europa și în calea noastră și pentru toți cei care vor să fie liberi”, a mai adăugat aceasta. 

Parlamentul European recunoaște perspectiva europeană a Ucrainei

Roberta Metsola a precizat cu fermitate în fața colegilor săi că Parlamentul European recunoaște perspectiva europeană a Ucrainei și salută cererea semnată de președintele Zelenski de aderare la UE: „Noi recunoaștem perspectiva europeană a Ucrainei. Așa cum spune clar rezoluția noastră, salutăm, domnule președinte, cererea Ucrainei de a obține statutul de candidat și vom lucra pentru acest obiectiv, pentru că trebuie să înfruntăm viitorul împreună. Suntem alături de dumneavoastră în lupta pentru supraviețuire în acest moment întunecat al istoriei noastre, când vă uitați la acest Parlament European, veți găsi întotdeauna un aliat, un spațiu pentru a vă adresa Europei și lumii. Și întotdeauna, întotdeauna un prieten”, spus Metsola în discursul său. 

Parlamentul European va interzice intrarea reprezentanților Kremlinului 

Bineînțeles, aceasta a făcut referire și la viitoarea perspectivă a Parlamentului Europeană privind Moscova: „Voi solicita interzicerea oricărui reprezentant al Kremlinului de a intra în clădirile Parlamentului European, deoarece agresorii pentru că agresorii și cei care diseminează războiul nu au ce căuta în casa democrației.”

Parlamentul European va condamna în ”cei mai fermi termeni posibili agresiunea și invazia militare ilegale, neprovocate și nejustificate ale Rusiei împotriva Ucrainei, precum și implicarea Belarusului în această agresiune”, arată proiectul de rezoluție consultat de CaleaEuropeană.ro, ce urmează să fie adoptat în urma unei sesiuni plenare extraordinare organizate în contextul invadării Ucrainei de către Rusia, la care vor participa și președinții Consiliului European și Comisiei Europene, Charles Michel, respectiv Ursula von der Leyen, dar și liderul ucrainean, Volodimir Zelenski.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat luni cererea de aderare a țării sale la Uniunea Europeană.

 Primul pas este îndeplinirea de către țara în cauză a criteriilor de aderare. Aceste criterii au fost definite în cadrul unei reuniuni a Consiliului European, la Copenhaga în 1993, fiind adesea numite „criteriile de la Copenhaga”.

Criteriile de la Copenhaga stabilesc o serie de condiții democratice, economice și politice pentru țările care doresc să adere la UE:

  • instituții stabile, care să garanteze democrația, statul de drept, drepturile omului și respectarea și protecția minorităților
  • o economie de piață funcțională, precum și capacitatea de a face față concurenței și forțelor pieței în UE
  • capacitatea de a-și asuma și de a implementa în mod eficace obligațiile aferente statutului de membru, inclusiv adeziunea la obiectivele uniunii politice, economice și monetare
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău