R.Moldova va achiziționa 150 de mii de teste rapide pentru depistarea HIV/SIDA
-
27 Noiembrie 2017 15:52
În Republica Moldova urmează să fie aplicate teste mai rapide pentru depistarea HIV/SIDA precum și tratament de profilaxie pre-contact. Luni, 27 noiembrie, a avut loc cea de-a șasea conferință Națională HIV/SIDA, în cadrul căreia autoritățile au anunțat că intenționează să majoreze rata celor care își fac testele HIV/SIDA.
Ruslan Poverga este seropozitiv de 20 de ani, dar faptul că urmează un tratament anti-viral îl menține în viață și îi permite să aibă activități diverse, inclusiv, să le ofere sprijin altor persoane infectate, în cadrul Comunității persoanelor care trăiesc cu HIV.
„Astăzi avem acces la un tratament de calitate, ce îi permite unei persoane care are HIV să trăiască o viață deplină până la adânci bătrâneți. Dar avem o mare problemă – acest lucru nu este accesibil tuturor. Când vom face așa ca fiecare persoană ce trăiește cu HIV să aibă acces la tratament și nu doar jumătate dintre cei care au acest virus, atunci vom face un pas semnificativ.”
Persoanele aflate în situații de risc de a se infecta cu HIV/SIDA vor putea beneficia, din 2018, de un tratament preventiv pre-contact, care va fi administrat în mod gratuit. Un asemenea tratament va putea fi aplicat și în cazurile în care persoanele infectate vor dori să conceapă copii sănătoși, a explicat Iurie Climașevschi, coordonatorul Programului național HIV/SIDA și ITS.
„Sunt situații când cineva știe ca va fi într-o situație de risc sau presupune, în cazul acest se administra profilaxia pre-contact pe o perioadă de o lună-două-trei, în funcție de caz.”
În 2018 este planificată achiziționarea a 150 de mii de teste rapide pentru depistarea HIV/SIDA, care vor oferi rezultatele în decursul a 20 de minute și care vor putea fi făcute și de medicii de familie, și de lucrătorii unor ONG-uri specializate. Scopul autorităților este de a majora numărul celor care fac testele și atingerea obiectivului numit generic ”90-90-90”, a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș.
„Ne dorim ca 90 de procente din persoane să-și cunoască statutul HIV/SIDA. Ne dorim ca 90 de procente din cei care își cunosc statutul HIV/SIDA să acceseze tratamentul anti-viral și ne dorim și o rată de succes de 90 la sută în cazul celor care își tratează această maladie. În momentul actual doar jumătate din cei care se află în grupurile de risc își cunosc statutul și doar 30 la sută din cei care cunosc statutul accesează acest tratament.”
În prezent, autoritățile Republicii Moldova contribuie financiar din bugetul de stat în proporție de 40 la sută la Programul Național HIV/SIDA, iar restul este asigurat de Fondul Global pentru combaterea SIDA și a tuberculozei. Până în 2020 este planificată majorarea acestei contribuții până la 60 la sută din totalul cheltuielilor, a mai spus Stela Grigoraș.
Numărul persoanelor cu infecția HIV se ridică la aproape 8000 în Republica Moldova, iar în 2016 au fost înregistrate peste 800 de cazuri noi de infecție, dintre care aproape 100 au fost depistate în timpul sarcinii.