R.Moldova negociază posibilitatea importului de gaze din UE prin Ucraina, potrivit șefului Naftogaz

  • 28 Iulie 2019 09:29
R.Moldova negociază posibilitatea importului de gaze din UE prin Ucraina, potrivit șefului Naftogaz

Republica Moldova și Ucraina poartă negocieri pentru a găsi o soluție care să permită livrările gaz din Uniunea Europeană prin Ucraina, a anunțat șeful companiei „Naftogaz Ucraina”, Andrei Kobolev.

Potrivit lui Kobolev, este vorba despre posibilitatea închirierii spațiilor ucrainene de depozitare subterană a gazului, transmite TV8.

„Importul din Europa pentru Moldova este un preț de negociere și o alegere liberă de furnizor. Folosirea depozitelor ucrainene garantează securitatea energetică a vecinului nostru, îl protejează de comportamentul imprevizibil și motivat politic al Gazprom”, a declarat șeful „Naftogaz”.

Pentru Ucraina, aceasta este, de asemenea, o perspectivă interesantă, susține Andrei Kobolev.

„Cooperarea cu Moldova ne va permite să descărcăm suplimentar facilitățile și capacitățile noastre de stocare a gazelor naturale”, continuă șeful „Naftogaz”.

El a precizat că principala sarcină în prezent este semnarea acordurilor între operatorii sistemului de transportare a gazului din Ucraina cu privire la interconectarea în toate punctele de legătură, în conformitate cu normele europene.

Andrei Kobolev susține că de pe urma unei asemenea colaborări ambele părți au de câștigat în mod egal. „Astfel că există șanse mari să se ajungă la un acord asupra tuturor problemelor în viitorul apropiat”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău