R.Moldova mai are restanțe la realizarea condițiilor pentru obținerea ajutorului macrofinanciar de 100 de milioane de euro din partea UE

  • 26 Februarie 2020 11:26
R.Moldova mai are restanțe la realizarea condițiilor pentru obținerea ajutorului macrofinanciar de 100 de milioane de euro din partea UE

Republica Moldova mai are restanțe la realizarea condițiilor pentru obținerea ajutorului macrofinanciar de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene, a declarat astăzi în cadrul unor audieri organizate de Comisia parlamentară pentru politică externă și integrare europeană, secretarul de stat la Ministerul Finanțelor, Angela Voronin.

Ea a precizat că mai există o restanță pentru prima tranșă, pe care Republica Moldova a primit-o deja – adoptarea unui proiect de lege privind sancțiunile în domeniul spălării banilor.

Condiționalitățile pentru tranșa a doua au fost realizate în totalitate, iar pentru a treia tranșă - doar 6 din 10. Rămân restante elaborarea unui raport privind implementarea strategiei de recuperare a activelor fraudate, separarea ”Moldovatransgaz” și ”Chișinău-Gaz„ de S.A. ”Moldovagaz”, adoptarea unui nou cod vamal și excluderea procurorului general și a președintelui CSJ din componența Consiliului Superior al Magistraturii, a mai declarat Angela Voronin.

Amintim că Republica Moldova și UE au semnat încă în 2017 Acordul care prevede acordarea unui suport macrofinanciar în valoare de 100 de milioane de euro, dintre care 40 de milioane în calitate de grant. Debursarea banilor a întârziat din cauza situației politice și lipsei reformelor la Chișinău. În anul 2019, în timpul Guvernului Maiei Sandu, a fost deblocată prima tranșă, în valoare de 30 de milioane de euro, iar autoritățile au prognozat alocarea celorlalte două în anul curent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
29,24
Nori împrăștiați
Umiditate:54 %
Vint:3,6 m/s
Sat
25
Sun
27
Mon
27
Tue
27
Wed
27
Arhivă Radio Chișinău