R.Moldova a depășit pentru prima dată cotele de export la prune
-
27 Decembrie 2017 11:57
La trei ani de la ratificarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care îl cuprinde și pe cel de Liber Schimb, în 2017 Republica Moldova pentru prima dată a depășit cotele de export facilitat de prune și tot pentru prima dată a exportat cireșe în UE. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului califică acest fapt drept una dintre reușitele anului agricol 2017.
Într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN, se menționează că exportul de fructe constituie 200 de mii de tone. Este în creștere și numărul agenților economici care exportă în UE. În acest an, struguri de masă au exportat 38 de agenți economici, mere proaspete – 9, prune proaspete – 53.
Și Asociația Producătorilor și Exportatorilor de fructe confirmă creșterea cantităților de fructe proaspete exportate în UE, în special în România și Polonia.
„În 2017 s-a reușit pentru prima dată în istoria Republicii Moldova să fie exportate cantități semnificative de fructe în stare proaspătă către țările din UE. La prune a fost depășită cu mult cantitatea de 10 mii de tone prevăzută de cotele de export în UE fără taxă, mere au fost exportate peste 4 mii de tone, struguri – peste 9 mii tone”, se spune într-un răspuns al Asociației pentru IPN.
„Faptul că exporturile de produse autohtone pe piața comunitară au crescut în acest an chiar peste prognozele făcute, denotă faptul că tot mai mulți producători agricoli de la noi își racordează producția la standarde europene și demonstrează faptul că piața din UE este una deschisă pentru Republica Moldova, lucru care insuflă încredere în viitor”, a comentat Federația Națională a Agricultorilor din Moldova AGROinform.
O altă realizare evidențiată de factorii de decizie, dar și de ONG-urile din domeniu este că, în pofida intemperiilor din această primăvară, în pofida unei veri destul de secetoase la unele culturi s-au atins recolte record. „Răsplata cea mai mare a muncii agricultorului este roada pământului pe care îl lucrează”, menționează AGROinform.
Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în 2017, comparativ cu 2016, a fost obținută o recoltă de produse agricole de origine vegetală de o calitate sporită la majoritatea produselor agricole. „Productivitatea la grâu a înregistrat o creștere de aproape 20%. Orzul de toamnă a înregistrat o creștere a productivității de 12%. Porumbul – 34%, soia – 27%, floarea soarelui – 11%. Recolta globală de fructe este în creștere cu 3,2%, de sămânțoase – cu 3,4%, sâmburoase – 3%. Arbuști fructiferi și căpșun au atins o recolta în creștere de 15% față de anul trecut, iar volumul de producere a legumelor și cartofului s-a majorat cu 22%”.
Investițiile în agricultură sunt și ele în creștere și au atins în 2017 suma de 1,5 miliarde de lei. Cu 34% s-a majorat numărul solicitanților de subvenții.