Rise Project: Investigația jurnalistică ce scoate oamenii în stradă

  • 09 Septembrie 2013 15:52
Rise Project: Investigația jurnalistică ce scoate oamenii în stradă

Rise Project este o platformă care îi adună la un loc pe cei mai buni jurnaliști de investigație din România.

Cu ajutorul specialiștilor în tehnologii informaționale și a activiștilor, ei au reușit să publice importante documente care scot la iveală afaceri dubioase, inclusiv cu implicarea autorităților și a politicienilor. Cazul afacerii Roșia Montană, care a scos în stradă zilele acestea mii de oameni în România, dar și cazul Magnițki, din Federația Rusă, cu implicații și în Republica Moldova, se numără între investigațiile realizate de cei de la Rise Project. 

Președintele Rise Project, Paul Radu, spune că jurnaliștii din cadrul acestui grup au ales să se unească într-un proiect independent, pentru că marile corporații de presă nu agreează investigațiile jurnalistice, având interese politice și de afaceri. Un obiectiv al organizației este școlarizarea jurnaliștilor, dar și a activiștilor sociali, în ceea ce privește noile metode de investigație, cu utilizarea bazelor de date și a rețelelor sociale, spune Paul Radu.

Cazul Roșia Montană, care a provocat proteste în România, este un exemplu care arată cum investigațiile jurnalistice pot mobiliza cetățenii pentru susținerea unei cauze, subliniază Paul Radu.

Fiind o rețea de jurnaliști, Rise Project colaborează și cu câțiva colegi de la Chișinău, însă nivelul investigației de presă în Republica Moldova este încă unul scăzut, consideră Paul Radu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău