RISE: „Unii nici nu știau că sunt incluși în lista donatorilor sau că sunt prezentați drept membri de partid”. (Revista presei)

  • 27 Decembrie 2018 09:35
RISE: „Unii nici nu știau că sunt incluși în lista donatorilor sau că sunt prezentați drept membri de partid”. (Revista presei)

RISE Moldova a publicat o investigație video despre donatorii Partidului Democrat, mulți dintre ei bugetari, angajați în instituțiile publice. ”Dintre toate formațiunile politice din Republica Moldova, Partidul Democrat are cei mai mulți donatori – peste o mie de persoane în toată țara. Sunt preponderent angajați la instituții și întreprinderi de stat și au virat în bugetul democraților un total de circa 5,6 milioane de lei. Asta, doar în prima jumătate a acestui an”, notează publicația.

Jurnaliștii au discutat cu zeci de donatori ai democraților și i-a întrebat despre condițiile în care au ajuns să contribuie la visteria partidului de guvernământ și de unde sunt banii donați.

Unii nici nu știau că sunt incluși în lista donatorilor sau că sunt prezentați drept membri de partid. Alții au fost loviți de amnezie când i-am luat la întrebări, iar câteva persoane ne-au declarat că au donat prin transfer, asta deși partidul a raportat oficial doar încasări cash”, notează RISE Moldova.

Otilia Drăguțanu, soția guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei din perioada fraudei bancare, Dorin Drăguțanu, dar și Silvia Radu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale sunt două dintre surprizele Partidului Democrat din Moldova (PDM) pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019”, scrie Ziarul de Gardă.  Otilia Drăguțanu este a 11-lea pe lista condusă de Vladimir Plahotniuc, în timp ce Silvia Radu ocupă locul 20.

Publicația notează că Otilia Drăguțanu este femeie de afaceri. În ianuarie 2017 a fost aleasă în funcția de președintă a Asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova. De asemenea, companiile acesteia au obținut în timpul mandatului de guvernator al soțului său contracte de milioane cu mai multe instituții ale statului.

Jurnaliștii fac un rezumat al activității politice a ministrei de la Sănătate, Silvia Radu. ”După ce nu a reușit să ajungă în funcția de primar al Capitalei, în luna septembrie 2018, Silvia Radu a fost numită ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în Guvernul Filip, deși a declarat anterior că nu va accepta nici o funcție în Guvernul Filip. Ea spunea și atunci însă că este un candidat independent”, scrie Ziarul de Gardă.

De asemenea, publicația scrie despre candidații Blocului electoral ACUM. ”Surprizele din lista ACUM: Doi judecători demiși din sistem și acuzați de afinitate politică, printre candidați. Judecătorii Domnica Manole și Gheorghe Balan, demiși cu scandal din funcțiile pe care le dețineau, sunt candidați pe listele Blocului ACUM.

Potrivit surselor Cotidianul.md, fostul vicepreședinte al Partidului Liberal Valeriu Munteanu este cel care va reprezenta blocul „ACUM” în circumscripția în care, cel mai probabil, va candida și actualul primar al Orheiului, Ilan Șor.

De altfel, Munteanu a și anunțat miercuri că va candida pe o circumscripție în cadrul alegerilor din 24 februarie, reprezentând blocul „ACUM”. Deocamdată, blocul „ACUM” și-a anunțat candidații doar pe circumscipția națională, amintește Cotidianul.

Adevărul îl citează pe liderul PDM, Vlad Plahotniuc, ce a criticat partidele de opoziție, în contextul alegerilor parlamentare. El i-a avertizat pe cetățeni că: ”Oricare alte partide care vor să vină în Parlament vor să vină să vă fure salariile și pensiile pe care noi vi le-am oferit și majorat. Vor să vă lipsească de ajutoarele materiale pe care noi vi le-am majorat. Vor să vă lipsească de compensațiile oferite. Vor să închidă școlile, pe care le-au închis și mai înainte. Vor să aducă dezordinea și haosul în țară”, a declarat Vlad Plahotniuc pentru presă.

”În anul 2018 Guvernul Flip a închis 4 licee și două școli, dar a deschis 4 gimnazii”, titrează portalul Mold-Street. ”Un an în urmă Guvernul Filip și Partidul Democrat anunțau că au demarat procesul de redeschidere a școlilor, închise de fosta guvernare. Astfel cel puțin două școli din țară vor funcția din nou, imediat după vacanța de Crăciun, promitea PDM, dar s-a întâmplat invers”, conchid jurnaliștii. Ei menționează că datele nu au fost obținute de la Ministerul Educației, care nu a prezentat nici un raport în acest sens, dar de la Biroul Național de Statistică. 

Comisia Electorală Centrală (CEC) restricționează din nou accesul la informația de interes public, atenționează portalul Anticorupție.md. Înainte de alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, în perioadă electorală, când interesul public pentru finanțarea partidelor este sporit, de pe noul portal al instituției, elaborat cu bani ai donatorilor, au dispărut rapoartele financiare cu privire la donațiile făcute în anii precedenți către concurenții electorali. Jurnaliștii notează că CEC și-a modernizat portalul, iar noul site nu mai oferă acces la bazele de date ale domeniului vechi. În plus, unele baze de date privind finanțarea unor formațiuni politice sunt incomplete, în special cele privind donațiile către partide.

Rodica Sârbu, responsabila de Direcția comunicare, relații publice și mass-media a CEC, a declarat că, dacă există probleme, nu au fost făcute în mod intenționat.

Sursa foto: unimedia

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău