Riscul producerii unui conflict în Republica Moldova este foarte mare
-
20 Ianuarie 2015 19:43
Riscul producerii unui conflict în Republica Moldova, asemănător celui care are loc în prezent în Ucraina este foarte mare și o serie de acțiuni de conștientizare a acestui pericol, de consolidare a securității în vederea prevenirii repetării
scenariului ucranean în țara noastră sunt imperative: sunt concluziile mai multor experți pe politică externă care au analizat astăzi, în cadrul unei mese rotunde, opțiunile de asigurare a securității naționale în contextul agresiunii ruse în Ucraina.
Politica agresivă a Federației Ruse din ultima perioadă are consecințe dezastroase pentru întreaga securitate europeană. În acest context, tensiunile și evoluția conflictului din vecinătatea Republicii Moldova, ridică problema modului în care acționează Chișinăul în vederea consolidării securității naționale. Riscul dezmembrării statului, după scenariul ucrainean, este unul real, a menționat în deschiderea întrunirii Victor Chirilă, directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă.
”Rusia vrea să își ia revanșa pentru pierderea războiului rece, pentru pierderea rolului de putere mondială. Vedem că acest lucru destabilizează stabilitatea internă a statelor din regiune. Mai mult există riscul dezmembrării acestor state, riscuri specifice și pentru Republica Moldova ”, potrivit lui Victor Chirilă.
Riscul produceri unui război hibrid, materializat prin acțiuni indirecte, asemănător celui ucraninean, este foarte ridicat în Republica Moldova, a menționat Dumitru Mânzărari în studiul său care a enumerat o serie de elemente care ar favoriza producerea unei astfel de agresiuni în țara noastră.
”Contestări teritoriale, disensiuni de tipul periferie-centru care pot să implice minorități naționale, nu se înțelege prea bine ce dorește într-adevăr Rusia, ciocnirile serioase între forțele politice autohtone”, a declarat Dumitru Mânzărari.
Controlarea efectului instigatoriu al presei străine pe teritorul Republicii Moldova, preîntâmpnarea infiltrării luptătorilor străini bine pregătiți pe territoriul țării, separarea participanților activi la rebeliune față de populația pasivă, dar și o reacție rapidă din partea autorităților, sunt doar câteva dintre acțiunile menite să zădărnicească producerea unui război hibrid, în opinia luiDumitru Mânzărari.
Aurel Fondos, Viceministrul Apărării, acceptă că după exemplul României și Republica Moldova ar trebui să-și sporească finanțările în domeniul apărării.
”Sper că odată cu reluarea activității Guvernului, Parlamentului Republicii Moldova aceste probleme de finanțare a domeniului de apărare națională vor fi atât discutate, cât i suplimentate cu un ajutor sporit”, a declarat Aurel Fondos.
Reuniunea a fost organizată de către Asociația de Politică Externă, în parteneriat cu Centrul de informare NATO în Republica Moldova.