RIDICAȚII - MĂRTURII DIN SIBERIA/Victor Moraru: Mame cu prunci, printre ele și mama mea, au fost luate din maternitate și duse la închisoarea din Bălți…Peste o lună și ceva, pe un ger cumplit, am fost deportați (AUDIO)

  • 21 Decembrie 2019 10:00
0%
00:00:00
00:00:00

Victor Moraru din s. Trinca, r. Edineț are 70 de ani. El s-a născut în anul deportărilor. Mama sa a fost luată din maternitate a doua zi după nașterea lui, pe 12 noiembrie 1949. Au fost duși în închisoarea din Bălți, mai apoi la penitenciarul nr.13, unde usca scutecele înfășurându-le pe propriul corp. Peste două luni, pe un ger cumplit, au fost încărcați în ultimul eșalon și deportați în Siberia. Au supraviețuit datorită unui colet oferit de Crucea Roșie, cu ceva produse și scutece:

“Părinții mei nu au făcut nici o crimă, nu au avut nici un dosar. Unica vină a fost că bunelul meu Vasile, tatăl mamei mele, până în 1940 a deținut funcția de primar în satul Trinca.

Bunelul a fost deportat în 1941, la 13 iunie, cu familia și cei 9 copii. La Dondușeni a fost separat de familie. Li s-a spus – capii familiei îi luăm, ca să facă loc să vină mai multe mame cu copii. De atunci nu l-a mai văzut nimeni. Bunica, cu 7 copii, a fost dusă în regiunea Omsk. Abia mai târziu, în anii când s-au deschis arhivele, am aflat că bunelul a fost dus în regiunea Vorkuta, după cercul polar de nord, la scos cărbune. Acolo a decedat în luna decembrie 1943, fiind de-acum invalid  de gradul 2… Avem certificat că este decedat, dar nu știm unde e înmormântat. Am făcut numeroase apeluri la ambasada Federației Ruse, dar nu avem nici până azi răspuns.

Teroarea roșie a fost inițiată de către guvernul bolșevic la 5 septembrie 1918. Această e o zi groaznică în istoria omenirii. Nici Hitler nu a inițiat un decret despre teroare, nici Mussolini, nici alți dictatori. Nici până azi acest decret criminal, care a dus la exterminarea a milioane de oameni, nu a fost anulat. Noi suntem victimele acestui decret criminal”, spune Victor Moraru, economist, din Edineț.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:5,14 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
24
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău