Rezultatele celor 37 percheziții din Rep. Moldova și România. A fost destructurată o schemă cu anabolizante de peste 1.000.000 euro expediate ilegal în UE

  • 30 Martie 2023 18:14
Rezultatele celor 37 percheziții din Rep. Moldova și România. A fost destructurată o schemă cu anabolizante de peste 1.000.000 euro expediate ilegal în UE

Miercuri, procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii Serviciului Vamal, în baza grupului comun de investigații format cu DIICOT, EUROPOL,  și cu sprijinul EUROJUST, au desfășurat 37 de percheziții în Republica Moldova și România.

În urma acestor percheziții au fost descoperite și ridicate 340.000 de comprimate conținând diverse substanțe, 20.000 de flacoane cu doze multiple de substanțe, 28.000 de fiole, 433 de seringi, 8.500 de etichete, 6,5 kilograme de pulberi active, 46 litri de substanțe active lichide și 100 kilograme de celuloză microcristalină. De asemenea, au fost ridicate sumele de 47.000 euro, 42.000 roni, 193.000 lei moldovenești, 15.800 USD, precum și 8 ceasuri de lux, 2 cristale, posibil pietre prețioase, 5 autoturisme, 2 portofele de criptomonede offline, 25 telefoane mobile și 17 cartele bancare.

Din activități a rezultat faptul că grupul infracțional a avut pe stoc produse și substanțe active suficiente pentru producerea a peste un milion de doze de anabolizante (sub formă de comprimate, fiole, flacoane sau pulberi). În cauză s-a reținut că, mai mulți cetățeni cu dublă cetățenie  moldovenească/ română au constituit, în a doua jumătate a anului 2021, un grup infracțional organizat specializat în fabricarea de produse care conțin substanțe dopante cu grad de mare risc. Aceștia au înființat un laborator clandestin de fabricare a produselor care conțin substanțe dopante cu grad de mare risc, întreaga schemă fiind condusă de un absolvent al facultății de farmacie din Moldova.

Precursorii necesari fabricării produselor conținând substanțe dopante cu grad de mare risc au fost introduși în România prin intermediul unor colete expediate din China. După primirea substanței active, membrii grupului infracțional au fabricat produsele în laboratorul clandestin, după care au expediat produsele finite consumatorilor de astfel de substanțe de pe teritoriul României și al Uniunii Europene.

Din actele de urmărire penală rezultă faptul că, începând cu a doua jumătate a anului 2021, membrii grupului infracțional a expediat colete în urma cărora au obținut suma de cel puțin 1.000.000 euro, sumă care a fost investită în bunuri aflate în Moldova. Inițial, aceștia fabricau produsele în Moldova și le expediau prin contrabandă în UE, apoi și-au transferat activitatea în România.

În rezultatul acțiunilor desfășurate, în România au fost reținute pentru 24 de ore 11 persoane, iar oamenii legii au depus demersuri pentru aplicarea arestului preventiv  în privința acestora. Dintre aceștia, patru persoane au dublă cetățenie, o persoană are doar cetățenia Moldovei, iar șase – a României.

Precizăm, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele vizate în dosar se prevalează de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău