Rezerve de gaze în exces: În depozitele UE nu mai este loc, iar companiile energetice caută alte variante pentru înmagazinare

  • 01 Noiembrie 2023 13:43
Rezerve de gaze în exces: În depozitele UE nu mai este loc, iar companiile energetice caută alte variante pentru înmagazinare

Cu o lună înainte de intrarea în iarnă, depozitele de gaze ale UE au ajuns aproape de capacitatea maximă. În aceste condiții, companiile energetice europene se uită către Ucraina, ca alternativă pentru stocarea excesului de gaz, dar și către alte variante. Potrivit datelor oferite de Gas Infrastructure Europe, depozitele de gaze din UE erau pline în proporție de 99,24% pe 30 octombrie. Astfel, a fost depășit obiectivul de 90% grad de umplere până în noiembrie, fixat de autoritățile de la Bruxelles, scrie Financial Times, citat de digi24.ro.

România a ajuns a depășit cu 2,7% capacitatea de stocare, aceasta reprezentând rezerva tehnică disponibilă la nivelul depozitelor.

Depozitele plutitoare de gaze, altă variantă de stocare

UE a stocat mult mai mult gaz, în acest an, față de cât au estimat unii analiști în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, datorită importurilor continue de gaze naturale lichefiate și a cererii reduse, arată Financial Times.

Astfel, UE ajunge să fie mai puțin vulnerabilă la un șoc energetic, iar riscul unei penurii de gaze în Europa este scăzut în această iarnă.

Agenția Internațională pentru Energie avertizase anul trecut că vor fi umplute doar două treimi din capacitățile de înmagazinare.

Situația este, însă, mult mai bună față de estimări, iar cu depozitele pline, companiile apelează din ce în ce mai mult la Ucraina, unde se află cele mai mari capacități de înmagazinare din Europa. Datele Gas Infrastructure Europe arată că Ucraina a înmagazinat până acum 125,7 TWh în depozitele sale, ceea ce înseamnă doar 39,3% din capacitate.

Alte țări plătesc, de asemenea, nave petroliere cu gaz lichefiat pentru a acționa ca „depozite plutitoare” în larg.

Prețurile la gaze sunt încă scăzute

Cantitățile suplimentare depoziate ar putea proteja și împotriva unor noi creșteri masive ale prețurilor la gaze. De altfel, prețurile au scăzut cu până la 10% marți, pe baza prognozelor de vreme caldă în săptămânile următoare.

La bursa de gaze de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință pentru Europa, cotațiile pentru luna următoare sunt sub 50 euro/MWh. Pentru comparație, anul trecut, în aceeași perioadă, erau în jur de 130 euro/Mwh.

Cu toate acestea, dependența crescută a regiunii de gaze lichefiate a făcut Europa mai sensibilă la potențialele întreruperi în aprovizionare, în ciuda rezervelor mari de acum, scrie Financial Times.

Ce avantaje prezintă depozitele din Ucraina

Ucraina a apărut ca alternativă de stocare, în ciuda riscurilor legate de invazia Rusiei, pe de o parte pentru că a oferit stimulente precum tarife ieftine de depozitare și scutiri de taxe vamale timp de trei ani, ceea ce permite reimportarea cu ușurință a gazului în UE.

Depozitele din Ucraina sunt în mare parte situate adânc în subteran în vestul țării, departe de liniile frontului.

Compania ucraineană Naftogaz a oferit partenerilor străini peste 10 miliarde de metri cubi pentru stocare, ceea ce înseamnă o treime din capacitatea națională a țării.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău