Revoltă armată înăbușită la Groznîi. Kadîrov nemulțumit că presa a ”exagerat faptele”

  • 19 Decembrie 2016 15:34
Revoltă armată înăbușită la Groznîi. Kadîrov nemulțumit că presa a ”exagerat faptele”

Luni dimineața, șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a anunțat finalizarea unei operațiuni speciale în Groznîi, despre care o serie de publicatii din Rusia scriu a fost o revolta împotriva regimului. În timpul luptelor au fost ucisi șapte rebeli, alții patru arestați sunt spitalizați.

Autoritatile cecene nu au precizat daca exista victime în rândul forțelor de securitate, iar Kadîrov insista ca luptele nu au avut loc in capitala cecena, ci intr-o zona muntoasa de langă, scrie paginaderusia.ro.

Confruntarile armate de la Groznîi au demarat cu un schimb de focuri în noaptea de sambata spre duminica. Duminica dimineața, în Groznîi au fost luate măsuri de securitate, au început numeroase căutări și rețineri ale rudelor presupușilor ”teroriști”.

Pe parcursul zilei au fost raportate schimburi de focuri în două locuri: în centrul capitalei cecene, pe bulevardul Putin (potrivit „Kavkazki Uzel”) și în raionul Staropromîslovski, din nord-vestul orașului. Informatiile erau contradictorii: se anunta despre circa 15 luptatori rebeli, impartiti in mai multe grupuri, precum și despre mai multe victime în rândul forțelor de securitate din Cecenia.

În comunicatul oficial, Kadîrov susține că „unele mass-media în mod deliberat au escaladat situația”, au propagat ”informații false din surse fictive”.

„Eu subliniez din nou că niciun șeitan nu poate ramane în viață sau sa plece din Groznîi, din  moment ce a ridicat arma. Acest lucru a fost demonstrat în mod clar în ultima zi. Sunt recunoscător tuturor participanților la operațiune care au demonstrat profesionalism, curaj și rezistenta. Au acționat în condițiile de iarna, în zapada adâncă, rape și pante abrupte. Tuturor prietenilor noștri din întreaga lume le spun că în Groznîi și Cecenia totul este calm, ne pregătit pentru noul an”, – adauga Kadîrov în comunicatul oficial.

Publicatia „Kavkazki Uzel” insistă asupra faptului că luptele au avut loc în centrul orasului Groznîi și că patru membri ai fortelor de securitate au fost uciși în timpul operațiunii speciale.

„Novaia Gazeta”, citand surse anonime de la SKR filiala Cecenia, a scris că au avut loc lupte în Groznîi, unde au actionat mai multe grupări rebele. Au fost ucisi trei angajați ai poliției rutiere. Sursa ziarului sustine ca atacul a amintit, mai degraba primele semne ale unei rebeliuni împotriva autorităților din Cecenia. ”Au fost acțiuni armate care insa au fost slab coordonate. Putin probabil sa fi fost rebeli jihadisti”, a precizat sursa.

Agentia „Interfax” scrie că unul dintre rebelia fost capturat in viata, iar „Life” precizeaza că trei ”militanți” au reușit să scape.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:1,54 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
25
Sun
26
Mon
27
Arhivă Radio Chișinău