Revista presei. Petru Bogatu: Iurie Leancă- ori prim-ministru, ori erou de poveste

  • 12 Februarie 2015 14:06
Revista presei. Petru Bogatu: Iurie Leancă- ori prim-ministru, ori erou de poveste

Zi importantă pentru RM: Parlamentul va decide soarta noului Guvern, titrează Jurnalul.

Pentru a fi votat noul Executiv sunt necesare cel puțin 51 de voturi. Până acum, doar deputații PLDM și PD (42 la număr) au anunțat că vor susține  un nou Guvern condus de Iurie Leancă, remarcă publicația.

Candidatul desemnat pentru funcția de prim-ministru – Iurie Leancă  a fost pus în situația nu atât să se bată pentru învestirea Guvernului său, cât să lupte pentru propria-i supraviețuire politică, observă Petru Bogatu în Ziarul național. În  cazul în care va fi instalat, Guvernul va trebui să tragă tare în plug pentru a nu dezamăgi. Dacă însă nu va fi votat, Iurie Leancă va deveni un martir răpus de balaurul oligarchic, consideră editorialistul. Oricum ai întoarce-o, Leancă va ieși din această daraveră nu doar teafăr, ci și triumfător. Votarea îl va propulsa în fruntea Guvernului. Nevotarea îl va transforma în paladinul chemat să salveze statul de cleptomani și să-l aducă în Europa. Astfel, astăzi , deputații vor avea de ales una din cele două ipostaze posibile pentru Iurie Leancă. Ori prim-ministru, ori erou de poveste, conchide ziaristul.

Indiferent de cine va fi condus Guvernul,  Indiferent de ce componență nominală și ce program va avea, Victor Ciobanu de la Ziarul Național,  nu crede că de mâine încolo, acest guvern va începe să facă pe bune reforme profunde, că guvernarea va ști exact ce are de făcut și, va putea face - în justiție, dar mai ales în economie. Pentru că vorbele frumoase despre venirea a investitorilor vor rămâne doar vorbe. Leul se duce deja deloc încet, dar sigur de râpă, sistemul bancar e putred, BNM se face că plouă și dă vina pe ruși, buget n-avem, prețurile cresc ca pe drojdii și tot așa, explică publublicistul…

Terenuri publice de milioane de lei au fost împărțite de trei magistrați și un executor judecătoresc, scrie Ziarul de Gardă. Potrivit publicației, într-un caz, un executor judecătoresc s-a bazat  pe o hotărâre suspectă și-a atribuit rolul de autoritate publică și a organizat singur licitațiile de vânzare a terenurilor publice. Tenderele au fost  anunțate în mod straniu într-un ziar cu tematică creștină și câștigate de firme fondate cu două zile înaintea licitației.

Ziarul de Gradă mai scrie că fiul unui funcționar de rang înalt de la Chișinău, căutat de doi ani de Interpol, se plimbă liber prin Chișinău. În timp ce polițiștii moldoveni mimează căutarea, reporterii ZdG au reușit să-l găsească în mai puțin de 24 de ore.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
14,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău