„Viața politică din Moldova s-a activat simțitor. Mai mulți politicieni, primari, bloggeri și foști demnitari au anunțat despre fondarea unor formațiuni politice” (Revista presei)

  • 15 Septembrie 2022 10:44
„Viața politică din Moldova s-a activat simțitor. Mai mulți politicieni, primari, bloggeri și foști demnitari au anunțat despre fondarea unor formațiuni politice” (Revista presei)

Presa de la Chișinău reține declarațiile președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen în discursul său anual privind Starea Uniunii Europene, potrivit cărora războiul Rusiei împotriva Ucrainei este momentul să investim în puterea democrațiilor, în extinderea nucleului democrațiilor, iar acest lucru începe cu țările din Balcanii de Vest, cu Ucraina, cu Georgia și cu Republica Moldova, a afirmat miercuri președinta Comisiei Europene. Aceasta a afirmat că „Ar trebui să ne străduim să extindem acest nucleu de democrații. Cea mai imediată modalitate de a face acest lucru este să ne aprofundăm legăturile și să consolidăm democrațiile de pe continentul nostru, a mai spus Ursula von der Leyen în discursul său, citată de Ziarul Național.

Momentan, principala temere a moldovenilor nu e viteza aderării noastre la UE, ci cum vom trece iarna?, remarcă Vitalie Ciobanu în editorialul său de la Europa Liberă. Acesta scrie că politicienii pro-ruși acuză actuala putere de incompetență, de incapacitatea de a administra criza energetică, de scumpiri și sărăcirea populației, și ocolesc cu grijă subiectul invaziei rusești în Ucraina, de parcă ar avea „orbul găinilor”. După autor, ar fi totuși o greșeală dacă guvernarea ar pune exclusiv pe seama detractorilor și adversarilor săi politici criticile ce i se aduc. Dincolo de strategii și proiecte la scară mare, legate de interconectări energetice și atrageri de investiții străine, e nevoie de o concentrare mai mare pe rezolvarea unor necesități imediate, cum sunt distribuirea de ajutoare financiare, de lemne și cărbuni, în pragul sezonului rece – o campanie desfășurată destul de haotic și dezorganizat în raioane. Guvernanții ar trebui să livreze ei toate răspunsurile așteptate de cetățeni, pentru a nu lăsa spațiu de manevră și sabotaj putiniștilor din Moldova, afirmă Vitalie Ciobanu.

Scumpirea de aproape opt ori a gazelor livrate de Gazprom și de aproape două ori a energiei electrice și termice în ultimul an a pus pe toți în fața dilemei: plătim prețul cerut de Gazprom sau căutăm alternative scrie Mold-Street.  Potrivit portalului, o mare parte din populația rurală folosește deja de secole sursele la îndemână, coceni de porumb, tizic și altele. Și autoritățile și experții ne îndeamnă să reducem cât mai mult consumul de energie și să trecem la folosirea sursele energetice locale, în special biocombustibili: de la lemne, brichete și peleți, la deșeuri vegetale și organice, precum paeie, cojile de nuci, dar și la tizicul supranumit și „cărbune moldovenesc”. Mold-Street subliniază că  și fără scumpirea gazelor și a produselor petroliere, cota biocombustibililor și deșeurilor în balanța energetică a Republicii Moldova a trecut deja de 23%, arată datele oficiale. Publicația analizează cât tizic produc și ard moldovenii.

NewsMaker anunță deschiderea noului sezon politic la Chișinău. Publicația observă că, în așteptarea alegerilor bașcanului Găgăuziei și al scrutinului local general, care se va desfășura anul viitor, viața politică din Moldova s-a activat simțitor. Mai mulți politicieni, precum și primari, bloggeri și foști demnitari au anunțat despre fondarea unor formațiuni politice. Ce alte partide au apărut sau ar putea să apară în timpul apropiat (sunt cel puțin șapte) — citiți într-un amplu articol «despre noul sezon al politicii moldovenești».

Ziarul de Gardă scrie astăzi  despre apartamentul de lux, cu vedere la parc, scos la vânzare de familia judecătoarei Lilia Lupașco de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Potrivit publicației, magistrata și soțul ei, de meserie jurist, și-au scos la vânzare un apartament de lux, situat într-un cartier select din capitală, în regiunea parcului Valea Morilor, pentru care cer circa 6,5 milioane de lei. În anunțul însoțit de mai multe fotografii care arată luxul în care locuiește familia judecătoarei, este indicat că apartamentul cu vedere spre parcul și lacul Valea Morilor are o suprafață de 170 de metri pătrați. Un imobil cu o asemenea suprafață lipsește însă din declarațiile de avere și interese ale magistratei

Ziarul de Gardă  mai publică astăzi  un articol despre cum obiectele aruncate de moldoveni la gunoi primesc o a doua șansă la „Muzeul Lucrurilor Pierdute”. Din 2021, la Chișinău, pe lângă o fabrică de reciclare, s-a deschis „Muzeul Lucrurilor Pierdute”. Exponatele acestuia sunt obiecte „pescuite” de către muncitori de pe banda de sortare a gunoiului, iar scopul proiectului este de a da o a doua șansă lucrurilor care i-au bucurat și le-au fost de folos odată oamenilor, dar apoi au ajuns la gunoi.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:5,66 m/s
Mon
6
Tue
6
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău