Revista presei internaționale | Moscova trimite la Washington un ambasador înscris pe listele sancțiunilor europene și canadiene

  • 22 August 2017 09:06
Revista presei internaționale | Moscova trimite la Washington un ambasador înscris pe listele sancțiunilor europene și canadiene

Uciderea presupusului autor al atentatului din Barcelona ține capul de afiș al presei internaționale. Poliția spaniolă împușcă o "persoană suspectă" într-o suburbie a Barcelonei, pe fondul urmăririi de anvergură declanșate în scopul găsirii bărbatului presupus a fi comis atacul din metropola spaniolă, scrie Wall Street Journal. "Suspectul avea asupra sa o centură cu explozibili, în momentul în care poliția a deschis focul, ucigându-l pe cel despre care spune că s-ar fi aflat la volanul furgonetei care a intrat în mulțime, în piața Las Ramblas" din Barcelona, notează The Times. Iar din Spania, El Mundo confirmă că a fost împușcat un bărbat, care a strigat "Allah Akbar" și care corespunde descrierii marocanului care ar fi autorul recentului atentat soldat cu 15 morți și peste 120 de răniți.

O altă temă care trezește interesul presei internaționale este sistarea emiterii de vize de călătorie americane pentru ruși. "Ambasada SUA din Moscova a anunțat luni că va înceta temporar să emită vize din altă categorie decât cea pentru imigrare, în Rusia, și apoi își va reduce drastic activitatea, pe fondul ajustării personalului său, pentru a se conforma ultimei salve din înfruntarea diplomatică dintre Washington și Moscova", relatează Washington Post. "Oficial, solicitarea Moscovei ca Misiunea SUA în Rusia să-și reducă personalul, de la aproximativ 1.200 la 455 de oameni, a fost o reacție de retorsiune la decizia Administrației Obama de a expulza zeci de diplomați ruși, în decembrie anul trecut", explică ziarul din capitala americană. Dar, adaugă același cotidian din Washington, "decizia a survenit totodată la scurt timp după ce Camera Reprezentaților și Senatul american au aprobat ultima rundă de sancțiuni ample la adresa Rusiei, care au făcut loc unor relații și mai reci, în pofida aparentei afecțiuni dintre președintele Trump și președintele rus Vladimir Putin".

Iar de data aceasta, demersul îi va "constrânge efectiv pe rușii din cele 11 zone cu fus orar diferit" din cea mai întinsă țară a lumii, "să se deplaseze la Moscova pentru a obține o viză pentru SUA", notează tot Washington Post. Citat de agenția de presă moscovită Ria Novosti, ministrul rus de externe apreciază că hotărârea autorităților americane "urmărește să stârnească nemulțumirea cetățenilor Rusiei față de acțiunile" Kremlinului, dar promite că în reacția lor autoritățile ruse "nu își vor vărsa mânia pe cetățenii americani". Și în același timp, Moscova trimite la Washington un nou ambasador "combatant", după cum îl descrie Le Monde. Căci Antoni Antonov, ales de Vladimir Putin pentru a conduce reprezentanța rusă la Washington, este "un diplomat înscris pe listele sancțiunilor europene și canadiene", relevă cotidianul parizian.

Ziarele străine comentează de asemenea noua strategie anunțată de președintele Trump referitor la Afganistan. În discursul său, liderul de la Casa Albă a conturat "calea de avansare pentru angajamentul Americii în Afganistan și Asia de Sud", care ar implica desfășurarea a mii de trupe suplimentare, scrie New York Times. The Guardian amintește că actualmente aproximativ "8.400 de militari americani și 5.000 de trupe NATO susțin forțele de securitate afgane în lupta împotriva talibanilor și altor miliții, dar nivelul violențelor se menține, peste 2.500 de polițiști și soldați afgani fiind uciși în perioada 1 ianuarie - 8 mai" a anului curent. Le Figaro notează că deși "talibanii nu mai sunt la putere, ei comit atentate în special împotriva forțelor de securitate afgane" și lansează atacuri încrâncenate pentru a câștiga teren", în timp ce "forțele guvernamentale controlează mai puțin de 60% din teritoriul țării". Iar în actualul context, "o prezență militară americană ar fi necesară pentru a proteja țara de amenințarea islamistă", mai remarcă Le Figaro. 

Un alt ziar francez, Le Monde scrie că Palatul Elysee a publicat carta transparenței pe tema rolului și statutului primei doamne, Birgitte Macron. Textul acestei carte "definește misiunile de 'reprezentare' și de 'supervizare' ale soției președintelui Republicii franceze, care nu va fi remunerată și nu va avea un buget propriu", punctează cotidianul de pe malurile Senei.

Reliefând complexitatea tot mai mare a actualelor amenințări cu care se confruntă lumea, o serie de ziare străine între care The Guardian, Financial Times și Le Monde relatează despre inițiativa lansată la ONU de mai mulți experți în domeniul inteligenței artificiale, în frunte cu Elon Musk, pentru interzicerea roboților ucigași. Grupul de fondatori de firme din domeniul roboticii avertizează că "odată desfășurate, armele letale autonome vor permite declanșarea unor conflicte de o amploare mai mare ca oricând și într-un ritm mai accelerat decât își pot imagina oamenii". Iar "aceste dispozitive pot fi arme ale terorii, arme pe care le folosesc despoții și teroriștii împotriva populațiilor inocente și arme piratate pentru a fi utilizate în mod indezirabil", atenționează experții citați de The Guardian, subliniind că "odată deschisă, această cutie a Pandorei va fi greu de închis". 

Totuși, The Telegraph pare a găsi și o veste bună: în urma protestelor publice, s-ar fi pus la punct planuri pentru ca Big Ben să se audă în continuare în Londra, clopotul urmând a fi acționat manual pe timpul lucrărilor de renovare la celebrul ceas al Parlamentului britanic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău