REVISTA PRESEI. A mai trecut o săptămână de negocieri fără rezultat
-
08 Iulie 2015 14:28
Revista presei din 8 iulie 2015
A mai trecut o săptămână de negocieri fără rezultat, remarcă Victor Ciobanu în Ziarul Național. Timp nu-i deloc, subliniază publicistul. Dacă nu ieșim cu un Guvern învestit la sfârșit de lună, va fi rău de tot. În opinia autorului, mai întâi, liderii politici trebuie să convină de principiu asupra unui acord, iar acesta se poate scrie și într-o noapte. Pentru asta, liberalii trebuie să spună clar la care ministere pretind. PD și PLDM n-au altă soluție decât să le cedeze. Mai e și problema prim-ministrului, care depinde de PLDM. Asta se rezolvă relativ ușor – fie înaintează propria candidatură, fie convine cu PD rocada cu funcția de spicher. Problema procurorului general, oricât ar părea de paradoxal, dar se rezolvă ușor. Oricine va fi numit, i se va zice că-i independent.
ALIANȚA PLDM+PDM+PCRM e doar o problemă de timp. Mihai Ghimpu insistă asupra arestării lui Ilan Shor, citim în Timpul. Președintele PL, Mihai Ghimpu, susține că este gata să facă coaliție cu PLDM și PDM, dar a mai înaintat încă o condiție și anume ca Ilan Shor să fie arestat. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul de televiziune „Moldova 1.
Vasile Gârneț comentează în Ziarul Național că după maratonul campaniei electorale pentru locale, stresant și epuizant, o Mare Adunare Națională la Chișinău pentru Unire a venit cumva ca o supraofertă. După publicist, pașii concreți ai Unirii ar fi : interconectarea liniilor electrice, construirea unei legături feroviare rapide și eficiente între București și Chișinău, reconstruirea podurilor peste Prut, relansarea euro-zonelor de la frontiera de vest a R. Moldova, dezvoltarea de programe culturale și educaționale, care să funcționeze sub orice guvernare și în orice context politic și la Chișinău, și la București. Realizarea acestor proiecte de integrare economică și instituțională, unele din ele deja demarate, nu are nevoie neapărat de ideea unirii politice ca „humus” motivațional. E suficient să recunoaștem nevoia unora de ceilalți și, mai ales pentru Basarabia, este vitală conștiința apartenenței comune cu România la spațiul civilizației occidentale, în care comuniunea noastră de limbă, istorie și cultură reprezintă un liant indestructibil, subliniază Vasile Gârneț.
Portalul de limbă rusă Newsmaker.md, citat de Timpul, observă că adepții unirii Moldovei cu România au devenit mai activi și mai vizibili în acest an.
La 16 mai unioniștii au organizat la Chișinău cel mai de amploare miting din ultimii ani, iar pe 5 iunie din nou au ieșit în stradă. Jurnalistul Nikolai Paholnițki a căutat să afle cine sunt unioniștii moldoveni, de ce ei nu văd perspectiva existenței Moldovei ca stat independent și pe sprijinul cui mizează aceștia.
Deși aparent unioniștii acționează la limita cadrului constituțional, care prevede independența și suveranitatea Republicii Moldova, cele cîteva zeci de organizații unioniste din Moldova nu pot fi considerate anticonstituționale, scrie autorul.