Revista presei: Forțele pacificatoare ruse - pericol pentru moldoveni

  • 28 Ianuarie 2015 11:58
Revista presei: Forțele pacificatoare ruse - pericol pentru moldoveni

Forțele pacificatoare ruse - pericol pentru moldoveni, titrează Adevărul. Studiul „Statutul forțelor pacificatoare în dreptul internațional:

Cazul Republicii Moldova”, lansat marți, arată că în ultimii 22 de ani, conflictul transnistrean nu a suferit niciun fel de schimbări pozitive, iar părțile implicate au fost puse pe poziție de inegalitate. În studiu se amintește că Federația Rusă a încălcat prevederile semnate în Acordul de încetare a focului din anul 1992, de susținerea oferită de Rusia pentru includerea Transnistriei în formatul de negocieri, de susținerea administrației de la Tiraspol în introducerea unor așa-numite posturi vamale, precum și de încălcarea sistematică a asistenței umanitare acordate.

Pe de altă parte, Timpul  observă că migrenele Kremlinului se răsfrâng asupra regiunii transnistrene. ”Strâmtorată de sancțiunile impuse de Occident, acum Moscova este nevoită să-și revizuiască ea însăși prioritățile. După ce și-a numărat rublele cam șifonate rămase în portofel, Kremlinul a decis că trebuie să-și drămuiască resursele mai chibzuit”, comentează Timpul refuzul Moscovei, pentru prima oară, să ofere asistență financiară pentru plata pensiilor și salariilor în regiunea transnistreană.

Sprijinul tacit a început cu stângul. PCRM strâmbă din nas la Leancă premier, titrează EVZ.PCRM încă nu a decis dacă va susține candidatura lui Iurie Leancă în funcția de premier, a declarat după consultările cu președintele Nicolae Timofti președintele fracțiunii PCRM, Violeta Ivanov. Ea a adăugat că în cadrul consultărilor anterioare PCRM a cerut să-i fie îndeplinite anumite condiții și că s-ar fi vorbit de nume de candidați la funcția de premier pentru care ar vota. 

În contextul formării noii guvernări de la Chișinău, Adevărul amintește că angajamentul internațional major al Republicii Moldova în acest moment este Acordul de asociere cu Uniunea Europeană – un document care prevede o serie de reforme interne. Iar aceste reforme interne nu vor putea fi adoptate fără votul deputaților comuniști. Astfel, potrivit publicației, Alianța Politică pentru Moldova Europeană are ca efect imediat fie generarea de dificultăți în aplicarea Acordului de asociere, fie chiar renegocierea acestui document. În orice caz avem o frânare – mai bruscă sau mai lentă – a integrării europene a Republicii Moldova. Potrivit ziarului Adevărul, înțelegerea cu Voronin nu rezolvă în realitate nici problema alegerii președintelui, nici instabilitatea politică și pericolul conflictelor din regiune. Autorul se întreabă ce l-a convins pe Filat să se arunce în brațele lui Voronin.

În același timp, Petru Bogatu opinează în Ziarul Național că Partidul Comuniștilor, oricât ar părea de paradoxal, urmărește nu supraviețuirea, ci dispariția, moartea liniștită, ușoară și profitabilă. ”Liderul comunist și-a vândut practic formațiunea politică în schimbul unor sinecuri pentru el și oligarhia lui de partid. Comuniștii, politicește vorbind, vor să moară democrați. În persoana PDM, ei și-au găsit avatarul în care să trăiască după dispariția lor formală”, scrie Petru Bogatu. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
5,24
Câțiva nori
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău