Nicolae Negru/Ziarul Național: „Cu demisia lui Chicu, în ajunul inaugurării Maiei Sandu, începe o perioadă incertă, imprevizibilă, care va dura nu mai puțin de șase luni. ” (Revista presei )

  • 28 Decembrie 2020 10:00
Nicolae Negru/Ziarul Național: „Cu demisia lui Chicu, în ajunul inaugurării Maiei Sandu, începe o perioadă incertă, imprevizibilă, care va dura nu mai puțin de șase luni. ” (Revista presei )

Revista presei din 28 decembrie 2020

Suntem la o nouă răscruce dintre ani. Dar și de destin politic pentru R. Moldova, după învestirea în funcție a celui de-al șaselea președinte titular, Maia Sandu, scrie Ziarul de Gardă. Ne despărțim de un an care, puțin spus, nu a fost nici simplu, nici ușor. Dodon ne-a certat cu toată lumea și nu a lăsat după el decât probleme: probleme în relațiile cu vecinii, probleme cu UE, probleme cu SUA. De ce? Pentru că înghețarea relațiilor cu partenerii clasici de dezvoltare înseamnă mână dezlegată la jaf și hoții. Asta s-a vrut, asta s-a făcut: tâlhării, jafuri, injustiție, hoții miliardului la libertate, prostituție politică în parlament și guvern, scrie editorialistul Petru Grozavu. Totodată, autorul atrage atenția că demisia guvernului Chicu a venit după ședințele nocturne din Parlament și de la Guvern, după ce a umplut bugetul de găuri și „a aprobat toate schemele lui Dodon și Șor” - o clasică diversiune. Miza e simplă: să lipsească viitorul Guvern de resurse bugetare, să-l compromită până la alegeri și să-l descalifice electoral”, scrie Ziarul de Gardă, într-un editorial întitulat „Vin anticipatele, echipa contează”.

Cu demisia lui Chicu, în ajunul inaugurării Maiei Sandu, începe o perioadă incertă, imprevizibilă, care va dura nu mai puțin de șase luni. Și aceasta nu numai din cauza că Legea Fundamentală a Republicii Moldova nu prevede autodizolvarea Parlamentului, comentează și Nicolae Negru în Ziarul Național. Deși mai toate fracțiunile și grupurile parlamentare s-au pronunțat în favoarea alegerilor anticipate, sinceritatea acestor declarații poate fi pusă la îndoială. Cu excepția PAS, celelalte formațiuni politice au puține șanse de a obține niște rezultate mai bune decât în februarie 2019. Nici măcar PSRM nu poate avea această certitudine. Ba dimpotrivă, e foarte mare probabilitatea ca o parte din votanții socialiști să prefere partidul lui Renato Usatîi, cum s-a întâmplat în alegerile prezidențiale. În opinia autorului, singura mișcare care i-a mai rămas Maiei Sandu e să forțeze alegerile parlamentare anticipate, în speranța că cetățenii Republicii Moldova se vor gândi de data aceasta mai bine cui îi vor încredința votul. Nu va fi simplu să se ajungă la alegeri anticipate. În cel mai bun caz, acest „proces” va lua 105 zile, trei luni și jumătate. Editorialistul compara situația cu comă indusă statului Republicii Moldova, fără vreo garanție de însănătoșire. „Pacientul” poate să moară, dar poate și să supraviețuiască în egală măsură. Însă alternativa unei guvernări imorale Maia Sandu-Dodon și Șor, cu Plahotniuc în culise, înseamnă continuarea agoniei și moarte în chinuri”, atenționează N. Negru în Ziarul Național.

Anul se încheie sumbru, nu doar cu atacuri tot mai virulente ale pandemiei, scăpate total de sub control de autoritățile iresponsabile, ci și cu derapaje ale politicienilor de pe Bâc, ca expresie a inconsistenței sistemului, scrie în Gazeta de Chișinău Mircea V. Ciobanu. „După mine, potopul” – parcă așa a vrut să spună acest dolofan Louis de Moldova, îndemnându-și ortacii să voteze, împreună cu complicii lui Plahotniuc-Șor, legi-catastrofe. Dodon, cu oastea lui de strânsură din parlament, cu sprijinul oligarhilor-fugari, a votat pe bandă rulantă controversatele legi, minând eforturile noului președinte de reformare a sistemului, dar și activitatea viitorului guvern și a viitorului legislativ”, comentează autorul în Gazeta de Chișinău.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:88 %
Vint:6,17 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău