Revista Internațională | Finlanda se dotează cu un oraș subteran, pentru ipoteza în care Rusia ar invada Europa
-
20 Iulie 2017 08:49
Comisia Europeană somează Polonia să înghețe "reforma" judiciară, amenințând cu declanșarea procedurilor de infringement, anunță EUObserver.
Statul de drept este în pericol în Polonia, titrează Le Monde, iar Le Soir relatează că mii de polonezi demonstrează pentru apărarea democrației, cu lumânări aprinse în mâini, formând în mai multe orașe ale țării adevărate "lanțuri de lumină". Președintele Andrzej Duda a criticat reformele și a cerut revizuirea proiectului, adaugă La Libre Belgique.
Înainte de încheierea actualei runde de negocieri dintre UE și Regatul Unit, Marea Britanie a avertizat Bruxelles-ul că ar putea trimite deșeuri radioactive înapoi în Germania, Italia și alte țări din Uniune, dacă tratativele iau o întorsătură neplăcută, notează The Daily Mail. Diplomații UE au ripostat afirmând că "gărzile de coastă" sunt pregătite, citează The Daily Mail, explicând că acest avertisment vine în contextul în care premierul Theresa May suportă presiuni din ce în ce mai mari de a accepta menținerea țării sale în agenția nucleară europeană, Euratom, după părăsirea blocului comunitar. În același timp, Theresa May va prezida un grup de consiliere care are sarcina de a strânge legăturile dintre guvern și mediul de afaceri, subliniind nevoia de continuitate în abordare, mai ales în relațiile cu partenerii comerciali și cu piețele europene și externe, înainte de Brexit, scrie The Independent. O analiză a actualei situații politice și economice din Marea Britanie, realizată de fostul premier Tony Blair și prezentată de EUObserver, subliniază nevoia de construire a unui nou mediu politic atractiv, dar propune și un pariu periculos, și anume ca britanicii să uite de Brexit, dacă UE ar accepta să limiteze libertatea de mișcare.
În Bulgaria s-a încheiat exercițiul militar Sea Breeze 17, efectuat în Golflul Varna, informează Dnevnik. Anul acesta, la exercițiu au participat 20 de vase de luptă și bărci, un submarin, patru avioane, două elicoptere și peste 1.700 de militari din forțele marinei militare ale Bulgariei, Marii Britanii, Greciei, Italiei, Poloniei, României, Statelor Unite și Turciei, adaugă "24 CHASA". La un alt exercițiu, la baza Cincu din România, au luat parte 5.000 de militari din NATO, elicoptere americane Apache și elicoptere românești, coordonate cu tancurile americane Abrams și alte 650 de vehicule, în sprijinul unei ample manevre de infanterie, relatează Defense News, amintind că SUA intenționează să cheltuiască aproximativ 23 de milioane de dolari pentru modernizarea centrului de la Cincu, în vederea desfășurării pe viitor a unor exerciții de luptă mai ample și mai complexe. Trupele NATO și cele rusești "zăngăne săbiile" de-a lungul a sute de kilometri de frontieră, titrează Foreign Policy, comentând că ambele tabere efectuează exerciții declarate defensive, prin care însă își etalează noile capabilități și tehnologii militare. Manevrele de vară ale Rusiei îngrijorează NATO, titrează publicația americană Popular Mechanics.
Exercițiul rusesc Zapad 2017, programat pentru septembrie, va avea loc în șase puncte diferite, în Rusia și Belarus, cu militari din ambele țări. Analiștii occidentali spun că ar putea fi implicați până la 100.000 de soldați, dacă se însumează și exercițiile adiacente. La rândul său, Moscova, pentru a-și dovedi transparența, a invitat 80 de observatori de la NATO, ONU și mai multe țări, scrie Popular Mechanics. În apropierea exercițiului Zapad, care va ajunge și lângă granițele finlandeze, țara europeană se dotează cu un oraș subteran, pentru ipoteza în care Rusia ar invada Europa, sub acoperirea exercițiului militar anunțat, relatează cotidianul britanic Express. La Helsinki se construiesc tunele subterane de sute de kilometri, unde pasaje cu o capacitate de 9 milioane de metri cubi vor putea adăposti 600.000 de localnici ai capitalei, în caz de urgență, mai ales după ce țara a fost criticată de președintele Vladimir Putin, ca urmare a aprobării, în iunie, a unor protocoale prin care poate chema NATO în ajutor, în caz de invazie, scrie Express. În același timp, până la sfârșitul anului 2017, Rusia va livra Serbiei șase noi avioane de luptă MIG-29, anunță Beta, iar RIA Novosti amintește că Moscova intenționează să predea Serbiei, în cadrul programului de sprijin militar, și 30 de tancuri, plus 30 de blindate, urmând a examina posibilitatea livrării în Serbia și a sistemului de rachete S-300.
Rusia și China își alătură forțele în cadrul unui exercițiu militar în Marea Baltică, Marine Cooperation 2017, la sfârșitul lunii iulie, cu circa 10 vase comune, într-o nouă flexare a mușchilor, într-o regiune deja tensionată, informează Newsweek. Nave britanice, olandeze și daneze au escortat vasele chineze aflate în drum spre Marea Baltică, detaliază Russia Today, menționând că forțele chineze vor ajunge la baza navală Baltiisk, din regiunea Kaliningrad, la 21 iulie, pentru ceremonia oficială de primire. A doua etapă a manevrelor comune sino-ruse va continua în Marea Japoniei și în Marea Ohotsk, în septembrie, adaugă Russia Today.
Cea mai nouă dronă de producție chineză rivalizează cu dronele americane, anunță Newsweek. Ultimul model, CH-5, este o dronă capabilă să conducă misiuni de luptă și de recunoaștere și își începe producția de masă pentru vânzarea pe piețele internaționale, scrie The Diplomat. Câte arme nucleare există în lume? întreabă The Telegraph. Puterile nucleare ale lumii - China, Franța, Rusia, Regatul Unit și SUA - dețin circa 15.000 de focoase nucleare, majoritatea aparținând Statelor Unite și Rusiei, care domină împreună cu 88% din arsenale. Alte patru țări au circa 340 de arme nucleare - Pakistanul, India, Israelul și Coreea de Nord. The Telegraph estimează că arsenalele deținute de SUA și Rusia au împreună o putere de 6.600 megatone, adică o zecime din totalul energiei solare primite de Pământ în fiecare minut.