Revenirea TRM sub control parlamentar, votată în primă lectură

  • 21 Octombrie 18:24
Revenirea TRM sub control parlamentar, votată în primă lectură

Deputații majorității parlamentare au votat în primă lectură proiectul care prevede revenirea Companiei publice „Teleradio-Moldova” sub control parlamentar, așa cum a fost până în anul 2019. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, au venit cu critici, transmite IPN.

Mandatul tuturor membrilor Consiliului de supraveghere și dezvoltare, a directorului general al Companiei „Teleradio-Moldova” și al directorilor generali adjuncți încetează de drept la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Unul dintre autori, deputata Partidului Acțiunii și Solidaritate, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a declarat în plen că se propune ca numirea directorului general al furnizorului public național de servicii media să fie făcută de Parlament, la propunerea Consiliului de Supraveghere.

Deputata BCS, Adela Răileanu, a declarat că TRM are nevoie de subvenții, nu și de control politic. „Votul pentru acest proiect vă asigur că va fi unul pentru cenzură, va fi un vot împotriva jurnaliștilor de la Teleradio-Moldova. Și va fi un pas spre un regim cu apucături de dictatură”, a mai spus Adela Răileanu.

Proiectul, care operează modificări la Codul serviciilor media, mai prevede revizuirea mecanismului de constituire a componenței Consiliului Audiovizualului. Parlamentul va avea posibilitatea de a revoca din funcție membrii Consiliului Audiovizualului în cazul în care se constată că persoana a executat necorespunzător sau nu și-a executat obligațiile. Respingerea de către Parlament a raportului anual de activitate al Consiliului atrage după sine demiterea de drept a membrilor săi.

Proiectul urmează să fie aprobat în lectură finală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
1,38
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:3,13 m/s
Thu
5
Fri
8
Sat
3
Sun
5
Mon
7

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău