Revelion 2018 | Locuitorii arhipelagului Kiribati și ai insulelor Samoa din Pacific vor intra primii în 2018

  • 31 Decembrie 2017 11:43
Revelion 2018 | Locuitorii arhipelagului Kiribati și ai insulelor Samoa din Pacific vor intra primii în 2018

Am ajuns în ultima zi a anului 2017 și ca de obicei, oamenii din întreaga lume așteaptă trecerea în 2018, în speranța că va fi un an mai bun. A fost un an agitat 2017, mai ales pe scena politică - și asta nu numai la noi -, iar nerăbdarea de a trece de pragul unui an plin de evenimente este suportată parcă mai ușor alături de familie, prieteni, muzică și distracție.

Primii care vor intra în 2018 sunt însă locuitorii arhipelagului Kiribati și ai insulelor Samoa din Pacific (duminică, ora 12:00, ora R.Moldova), iar ultimii vor întâmpina Noul An cei din Hawaii, Tahiti și Samoa Americană (luni, ora 13:00, ora R.Moldova).

Kiribati. Pe 21 din cele 33 de insule care alcătuiesc arhipelagul trăiesc 100.000 de oameni. Ei sunt primii care văd răsăritul soarelui în fiecare zi și, deci, cei care sărbătoresc primii revelionul an de an. Potrivit tradiției din Kiribati, oamenii cred că venirea Anului Nou este un bun prilej pentru purificarea sufletului. De aceea, la miezul nopții, locuitorii arhipelagului se opresc pentru câteva clipe din petrecere, ca să se roage pentru un an mai bun decât cel care tocmai se încheie.  

Noua Zeelandă sărbătorește apoi venirea noului an (când în R.Moldova va fi duminică, ora 13:00). Momentul va fi marcat, ca în fiecare an, cu un uriaș foc de artificii lansat de pe Sky Tower din Auckland, cea mai înaltă clădire din emisfera sudică. Zeci de mii de oameni asistă la spectacolul pirotehnic.

Urmează Australia. Câteva tone de materiale pirotehice sunt folosite de obicei pentru unul dintre cele mai frumoase și renumite spectacole de artificii de Anul Nou, cel de la Sydney. Artificiile sunt lansate din peste 100 de puncte. Lansatoarele sunt instalate pe Sydney Harbour Bridge, pe Opera din Sydney, dar și pe apă. În jur de un milion de oameni au asistat în anii trecuți la focul de artificii. Cei mai mulți au venit cu ore bune înainte de începerea petrecerii pentru a prinde cel mai bun loc. An de an, Sydney adună mai mulți turiști decât Berlin, Londra sau New York datorită focului de artificii impresionant de acolo.

Spectacole impresionante de lumini sunt așteptate și în Hong Kong, China sau Taiwan.

Cu o oră înaintea Hong Kongului, în 2018 intră Coreea de Sud și Coreea de Nord. De obicei, conducerea comunistă de la Phenian întâmpină Noul An cu un fastuos foc de artificii. Intrarea în Noul An este unul dintre puținele momente de bucurie și poate de speranță pentru locuitorii Coreei de Nord. După ce în acest an liderul de la Phenian a iritat mai mult ca oricând comunitatea internațională prin testele balistice efectuate, nu va rata probabil ocazia de a se făli și mai mult.

Tone de artificii sunt folosite și în Taiwan. Jerbele strălucitoare sunt lansate din celebrul turn Taipei 101 și luminează minute în șir capitala statului asiatic.

După artificiile din Sydney, cel mai așteptat spectacol este la Dubai, care a reușit deja de doi ani să intre în Cartea Recordurilor.

La Moscova, focul de artificii are loc în Piața Roșie. Cu o lungime de 330 de metri și 70 de metri lățime, este cea mai cunoscută din Moscova. Separă Kremlinul, sediul Președinției ruse, de zona comercială și este locul din care pornesc marile străzi ale capitalei Rusiei. Este, de altfel, locul tradițional în care se întâlnesc moscoviții cu ocazia Revelionului. Și fiindcă temperaturile sunt coborâte, oamenii se încălzesc cu ceai cald, cu tradiționala votcă sau, după caz, dansând.

2018 shutterstock_783280213

Foto: Shutterstock

După Moscova, anul 2018 va ajunge și la Chișinău, București, Sofia, Istanbul. Când Europa de Est va fi deja de o oră în noul an, uralele de întâmpinare se vor auzi în Europa de Vest.

Milioane de oameni vor întâmpina noul an pe străzile marilor orașe din lume. Dincolo de șampanie și confetti, autoritățile se gândesc la siguranță. De la Paris, până la New York și Sao Paulo zeci de mii de polițiști și agenți de securitate au fost mobilizați pentru a preveni orice posibil atac. Peste 10.000 de polițiști vor patrula pe străzile Parisului în ultima zi a anului. 2.000 dintre ei vor putea fi văzuți numai pe Champs Elysees. Aceeași preocupare pentru securitate este și în capitala Marii Britanii. 

Sursa: Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:88 %
Vint:6,69 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău