Reuniunea Teatrelor Naționale Românești | Petru Hadârcă: Proiectele sunt frumoase și o să găsim spațiu pentru toată lumea care promovează pacea, frumosul și nu violența și agresiunea
-
10 Septembrie 13:32
Ediția din acest a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești începe astăzi sub genericul „Conexiuni Europene”. Publicul din Chișinău are ocazia să vadă spectacole prezentate de teatrele de la București, Iași, Craiova, Cluj sau Târgu Mureș, să participe la conferințe, premiere, lansări de carte și întâlniri cu oameni de cultură, transmite Radio Chișinău.
Reuniunea Teatrelor Naționale Românești începe cu o expoziție de artă plastică întitulată „Lumi corespondente” a cunoscutului plastician Ghenadie Jalbă care va fi deschisă de la ora 17.00 în foaierul Teatrului Național „Mihai Eminescu”.
În continuare, de la ora 18.00, Teatrul Național Ion Luca Caragiale din București va prezenta spectacolul „Regele Moare” de Eugene Ionesco în regia lui Andrei și Andreea Grosu.
Directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă, a subliniat în cadrul emisiunii Interviuri Matinale la Radio Chișinău că „tematica din acest an sunt exercițiile de memorie, temele dureroase din istoria neamului nostru, deportările”.
„Proiectele sunt frumoase și o să găsim spațiu pentru toată lumea bună, cea care promovează pacea, promovează frumosul și nu violența și agresiunea. Atâta timp cât avem libertatea cuvântului și democrație, avem posibilitatea să ne bucurăm de spectacole diferite.”, a spus Petru Hadârcă.
În acest context, în cadrul reuniunii din acest an, pe 19 septembrie, poeta Ana Blandiana va susține conferința „Memoria crimelor comunismului și traumelor care ne marchează identitatea”, iar dramaturgul Matei Vișniec , pe 16 septembrie, conferința „Identități lingvistice multiple: identitate europeană comună”.
Aflată la a noua ediție, Reuniunea Teatrelor Naționale Românești se desfășoară pentru al patrulea an consecutiv su patronajul președinților Rep. Moldova și României, Maia Sandu și Klaus Iohannis.
În cadrul evenimentului care se va încheia pe 22 septembrie, vor fi organizate 46 de evenimente culturale: spectacole ale teatrelor de pe ambele maluri ale Prutului, jucate în săli, dar și aer liber, audiții de spectacole radiofonice, 6 premiere, dar și conferințe, lansări de carte și întâlniri cu figuri emblematice din lumea teatrului românesc, precum Victor Rebenciuc, Mariana Mihuț, Emil Boroghină, Virgil Ogășanu, Ana Blandiana, Matei Vișniec, Gigi Căciuleanu și Ludmila Patlanjoglu.
Citește și: Începe Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chișinău. Programul evenimentelor