Începe Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chișinău. Programul evenimentelor

  • 10 Septembrie 08:08
Începe Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chișinău. Programul evenimentelor

Cea de-a IX-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești începe astăi la Chișinău. Ediția din acest an a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești se va desfășura sub genericul „Conexiuni Europene”. Publicul din Chișinău va avea ocazia să vadă spectacole, inclusiv în premieră, prezentate de teatrele de la București, Iași, Craiova, Cluj, Târgu Mureș, să participe la conferințe premiere, lansări de carte și întâlniri cu oameni de cultură.

În cadrul festivalului vor fi organizate 46 de evenimente culturale: spectacole ale teatrelor de pe ambele maluri ale Prutului, care vor fi jucate în săli, dar și aer liber, audiții de spectacole radiofonice, 6 premiere, dar și conferințe, lansări de carte și întâlniri cu figuri emblematice din lumea teatrului românesc, precum Victor Rebenciuc, Mariana Mihuț, Emil Boroghină, Virgil Ogășanu, Ana Blandiana, Matei Vișniec, Gigi Căciuleanu și Ludmila Patlanjoglu.

Festivalul începe pe 10 septembrie, la ora 17:00, cu vernisajul expoziției de artă plastică „Lumi corespondente” a artistului Ghenadie Jalbă, în foaierul Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

 
La ora 18:00, în Scena Mare a TNME se va juca un spectacol-fenomen, un spectacol cu adevărat regal:
prin numele autorului – Eugène Ionesco; prin prezența incredibilă a doi mari actori legendari ai teatrului românesc – Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț, împreună cu o trupă splendidă de actori: Ana Ciontea, Șerban Pavlu, Florentina Țilea, Richard Bovnoczki; prin regia lui Andrei și Andreea Grosu, creatori de spectacole și fondatorii Teatrului independent Unteatru, București,
spectacolul Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București – REGELE MOARE.
 
Miercuri, 11 septembrie, ora 12:00 va avea loc lansarea albumului de fotografie REGELE NU MOARE de Florin Ghioca, fotograful oficial TNB, cu participarea echipei de creație. E un prilej excepțional și unic de a ne întâlni la Chișinău cu Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț, și cu trupa care a realizat spectacolul.
 
Joi, 12 septembrie, ora 11:00, în foaierul TNME, jurnaliștii și persoanele interesate sunt așteptați la o conferință de presă la care vor participa reprezentanții instituțiilor care sunt organizatori și co-organizatori ai Reuniunii: Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Ministerul Culturii al României, Institutul Cultural Român, reprezentanța sa la Chișinău, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” și pentru secțiunea conferințelor – UNITER. În cadrul ei va fi prezentat trofeul și caietul program al Reuniunii Teatrelor Naționale Românești ediția a IX-a.
 
Inaugurarea oficială va avea loc joi, 12 septembrie, ora 18:00, cu premiera TNME – GRĂDINA DE STICLĂ după romanul omonim de Tatiana Țîbuleac.
 
Programul conține o serie de conferințe și întâlniri cu personalități ilustre din lumea teatrului, reunite sub formula: „Identități lingvistice – identitate europeană (memorie, artă, management cultural)” : Emil Boroghină, Ludmila Patlanjoglu, Matei Vișniec, Ana Blandiana, Aura Corbeanu, Ion Bogdan Lefter, Maria Zărnescu, Oana Borș, Cristiana Teodorescu, Bogdan Căpîlnean, Cornel Huțanu, Larisa Turea, Angelina Roșca, Anatol Petrencu.
Pentru al patrulea an consecutiv Reuniunea Teatrelor Naționale Românești se bucură de Înaltul Patronaj Prezidențial, acordat de Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și de Președintele României, Klaus Iohannis, este o onoare care ne inspiră și ne dă curaj, să știm că arta și cultura sunt prioritare în politica de la Chișinău și București, ne fortifică speranța să perseverăm în acțiunile noastre de aderare la Comunitatea Statelor Europene.
 
Reuniunea Teatrelor Naționale Românești a fost organizată pentru prima dată în 2015 și a fost inspirată din proiectul „Teatrul românesc București-Iași-Chișinău”, lansat cu un an mai devreme, de cei doi directori ai Teatrelor naționale din București și Chișinău, Ion Caramitru - eminent om de teatru, inima căruia a bătut cu putere și pentru creatorii din Republica Moldova – și Petru Hadârcă, regizorul și managerul ferm convins în valorile libertății și democrației. Proiectul a fost conceput ca un flux masiv de spectacole dinspre occident spre Chișinău pentru a oferi modele alternative avalanșei de mesaje și narațiuni de propagandă rusă care dominau și asfixiau spațiul public și mediatic în acel moment, și pentru a fi ancorați în spațiul lumii libere.
 
Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, care va avea loc în perioada 10-22 septembrie, pentru al patrulea an consecutiv se desfășoară sub patronajul președinților Maia Sandu și Klaus Iohannis.

Începe Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chișinău. Programul evenimentelor

 

Începe Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chișinău. Programul evenimentelor

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Wed
17
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Sun
20
Arhivă Radio Chișinău