Reuniunea miniștrilor de Externe ai UE | Bogdan Aurescu a accentuat necesitatea unui angajament politic mai puternic cu statele din Parteneriatul Estic din care face parte și R. Moldova

  • 23 Februarie 2021 09:05
Reuniunea miniștrilor de Externe ai UE | Bogdan Aurescu a accentuat necesitatea unui angajament politic mai puternic cu statele din Parteneriatul Estic din care face parte și R. Moldova

Ministrul Adacerilor Externe al României, Bogdan Aurescum a participat, luni, la Bruxelles, la reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE, context în care a vorbit inclusiv de tensiunile din Belarus și perspectivele relației dintre Uniunea Europeană și Rusia. În privința vecinătății, Bogdan Aurescu a accentuat necesitatea unui angajament politic mai puternic cu statele din Parteneriatul Estic, prin vizite la nivel înalt, în special în cele asociate UE (Georgia, R. Moldova, Ucraina) și printr-o pregătire minuțioasă a Summit-ului din acest an al Parteneriatului Estic, care are nevoie de o abordare nouă, inovativă, substanțială, transmite Agerpres

În cadrul reuniunii, la capitolul Afaceri curente, au fost abordate situația din Myanmar, situația din Belarus, Etiopia, Sahel, dosarul nuclear iranian, Comunicarea Comisiei Europene privind Vecinătatea Sudică și Comunicarea Comisiei Europene privind multilateralismul, arată un comunicat MAE transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat condamnarea fermă a loviturii de stat militare din Myanmar din 1 februarie 2021. A făcut apel la abținerea de la orice formă de violență și la revenirea la forma de guvernământ instituită în urma alegerilor legitime din 8 noiembrie 2020. Ministrul român a propus, pe de o parte, consolidarea dialogului cu statele 'like-minded', inclusiv din ASEAN, și, pe de altă parte, adoptarea de sancțiuni de către UE.

În ceea ce privește situația din Belarus, ministrul a subliniat condamnarea puternică a recentelor măsuri represive contra jurnaliștilor și apărătorilor drepturilor omului, precum și necesitatea continuării presiunii internaționale pentru derularea unui dialog real cu opoziția și societatea civilă. De asemenea, a solicitat progrese în pregătirea planului pentru un Belarus democratic, decis de Consiliul European anul trecut ca urmare a unei propuneri a președinților României, Poloniei și Lituaniei.

Discuția privind relațiile dintre UE și Rusia a avut loc în pregătirea dezbaterii pe subiect din cadrul Consiliului European care va avea loc în martie 2021. Ministrul Bogdan Aurescu a arătat că vizita la Moscova a Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate Josep Borrell (5-6 februarie) semnalează clar că relațiile UE-Rusia au ajuns la un punct de inflexiune.

Oficialul român a apreciat, la fel ca marea majoritate a celorlalți miniștri de externe europeni, că acțiunea pe termen scurt a UE ar trebui să vizeze adoptarea de noi măsuri restrictive în contextul deteriorării drepturilor omului în Rusia, inclusiv în ceea ce privește cazul Navalnîi. A insistat asupra unei bune pregătiri a dezbaterii de la Consiliul European din 25-26 martie, subliniind că UE trebuie să adopte o abordare mai strategică a relației cu Rusia, inclusiv din perspectivă regională. Astfel, cele cinci principii directoare care guvernează în prezent relația cu Rusia reprezintă o bază minimă, fiind necesară nu doar aplicarea lor ca sistem și în mod echilibrat, dar și reflecția asupra elaborării unei strategii privind relația UE-Rusia, arată MAE.

Conform MAE, în cadrul schimbului de opinii cu secretarul de stat american Antony Blinken, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța cooperării transatlantice, susținută în mod constant de România în calitate de partener strategic ferm și de încredere al Statelor Unite. A punctat necesitatea consolidării parteneriatului dintre UE și SUA, membri ai aceleiași comunități de valori și securitate, și a reliefat că împreună pot fi identificate soluții eficiente la provocările globale actuale și viitoare, inclusiv prin reformarea sistemului multilateral și consolidarea ordinii internaționale bazate pe reguli, precum și promovarea valorilor democratice. În acest sens, a salutat intenția președintelui SUA, Joe Biden, de a organiza un Summit al Democrațiilor, în special având în vedere că valorile și principiile se află în centrul parteneriatului cu SUA.

Ministrul Aurescu a reamintit decizia Bucureștiului de a găzdui un Centru Euro-Atlantic pentru Reziliență, ca platformă dedicată inițiativelor și proiectelor în acest domeniu.

De asemenea, ministrul Aurescu a mai semnalat rolul pe care aprofundarea relațiilor economice cu SUA și creșterea investițiilor transatlantice în proiecte de conectivitate, precum cele dezvoltate în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, cum ar fi Rail2Sea și Via Carpathia, îl pot avea în îndeplinirea obiectivului de reziliență.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău