Rețeta zilei | Rețeta de mititei... a unui bucatar regal

  • 04 Iunie 2018 15:56
Rețeta zilei | Rețeta de mititei... a unui bucatar regal

Reteta de mititei e un subiect la ordinea zilei. Credeti cumva ca micii, mititeii sunt un preparat exclusiv al clasei muncitoare, dar va inselati! Pana si regii s-au infruptat din ei. Dacă nu crezi, citește povestea acestei rețete.

Ultimul bucatar al Casei Regale, Iosif Strasman, obisnuia sa ii pregateasca pentru serbarile campenesti, in vremea lui Ferdinand, Carol al II-lea si Mihai I. Va prezentam mai departe reteta si istoria lor!

Desi era neamt de origine - ca toti chefii bucatari de la Curtea Regala a Romaniei, de altfel -, desi fusese scoli la Cordon Bleu, la Paris, si cunostea fara cusur bucatariile franceza si italiana, ca si pe cele din Germania si Anglia, Iosif Strassman a prins drag de gastronomia romaneasca. In anii in care gatea la Cotroceni, la Palatul Regal sau la Castelul Peles, el este cel care, sprijinit si de Regina Maria, a introdus meniurile in limba romana si, mai ales, meniurile cu preparate romanesti.

Strassman a creat retete, dar a si imbunatatit retete "clasice" romanesti. Sarmalutele lui in foi de vita, spre exemplu, se pregateau cu carne de vitel sau de miel (nici urma de carnita de godacel, cum ii place romanasului, nici urma de piept de gasca, precum in "clasica" lui Pastorel!); se fierbeau in bors de putina (cred ca se indragostise de acest ingredient tot pregatind borsuri romanesti); cu un sos de faina si bulion, pregatit aparte si turnat peste sarmale, cam pe cand se gatau de fiert.

Grija a avut Strassman și de meniurile pentru picnicuri. Nu lipseau pasarile si purceii la frigare, sarmalutele si, uneori, "pour la bonne bouche", cum zice francezul, mititeii! Da, da! Mititeii romanesti faceau furori la mesele sub cerul liber ale Casei Regale. Fiind 1 mai, eu zic sa gatim azi... mititei. După reteta unui bucătar regal!

Rețeta de mititei

Si de aceasta data, Strassman si-a impus reteta: cantitati egale de carne de porc si de vita (sau numai carne de vita, de la ceafa), apoi seu prelevat de pe rinichi de vita, sare, condimente (epis, noteaza el, fara a preciza insa exact despre ce condimente este vorba - stim insa ca-i placea gustul cimbrului, pe care l-a adaugat in multe dintre preparatele sale), piper, mujdei de usturoi, putina supa de oase de vita, albus de ou, batut bine (ca sa lege) si foarte putin bicarbonat - nu mai mult de 3 grame la un kilogram de carne. Cateva sfaturi: carnea trebuie data prin masina de doua ori; dupa ce s-a facut amestecul, el trebuie asezat, pentru doua-trei ceasuri, pe gheata (cred ca azi e suficient sa-l tinem la congelator). Si, in lipsa mustarului frantuzesc, condimentat cu unsprezece ierburi, pe care-l folosea Strassman in epoca, apelati la brandul dvs. favorit.

Sursa: Antena Satelor

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:0,51 m/s
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău