Rețeta zilei | Dulceață de afine

  • 09 Iulie 2017 19:35
Rețeta zilei | Dulceață de afine

Amintirile din copilărie se leagă invariabil de o anumită cămară. O cămară in care stăteau pitite la răcoare zeci de borcane cu dulceață, păzite de mama, dar oferite pe ascuns de bunica.

Și era atăt de minunat să guști fructele dulci și parfumate! Iar bunica știa să facă dulceață din toate fructele pămăntului și chiar din petale de flori. Credeam pe vremea aceea că este o mare artă să transformi fructele proaspete in amintiri dulci. Dar iată că nu este așa de greu. Totul se reduce de fapt la răbdare și la mare grijă.

In primul rănd trebuie să știți că puteți face dulceață atăt din fructe moi, căt și din cele tari, din rădăcini (cum ar fi ghimbirul), din petale de flori (trandafiri, violete sau flori de dovleac), dar și din unele legume, cum ar fi morcovii sau dovleceii. Important este ca ingredientele folosite să fie nevătămate și suficient de coapte.

Se va pune mai mult zahăr la fructele acrișoare și mai puțin la cele dulci. Și totuși, o cantitate de zahăr mult prea mare va face ca dulceața să se zaharisească, pe cănd o cantitate prea mică o va face să fiarbă prea mult, iar fructele (legumele, rădăcinile, petalele) iși vor pierde din calități (culoare, aspect și gust). Așadar este nevoie de măiestrie pentru a echilibra cantitățile de zahăr și fructe.

Puteți combina fructele pentru dulceață intr-un mod creativ: nectarine cu nuci, ghimbir și lămăie sau caise cu migdale, miere și vanilie. Însă rețeta zilei de azi e una de sezon, delicată și fină.

Dulceață de afine.

Pentru a o prepara, ai nevoie de 1 kg afine, 1 kg zahăr, o lămăie.

Se curăță afinele și se spală. Intr-o cratiță mai mare se pun un strat de fructe, unul de zahăr, iar la sfărșit, incă unul de afine. Se stoarce lămăia și se toarnă zeama peste fructe. Se acoperă și se țin căteva ore (sau chiar pănă a doua zi) să-și lase zeama.

Cratița se pune la foc domol pănă se topește zahărul. Se ia spuma de la suprafață, apoi se poate mări flacăra. După ce s-a legat dulceața, se ia cratița de pe foc și se acoperă cu un șervet fierbinte.

Cănd s-a răcit, se toarnă in borcane sterile și se leagă cu celofan. Se păstrează in locuri răcoroase.

A fost reteta zilei, scrisa și gatita de Simona Lazar, rostita de Romeo Lupu

Sursa: antenasatelor.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
-2,26
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:2,57 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău