Re-Rusificarea R.Moldova // PSRM vrea o lege specială „privind statutul limbii ruse” (Deschide.md)

  • 24 Noiembrie 2020 16:40
Re-Rusificarea R.Moldova // PSRM vrea o lege specială „privind statutul limbii ruse” (Deschide.md)

Deputații socialiști Adrian Lebedinschi, Vasile Bolea și Bogdan Țîrdea au înregistrat un proiect de lege ce ar oferi statut special limbii ruse pe teritoriul R.Moldova. Potrivit documentului înregistrat azi la secretariatul Parlamentului, cunoașterea limbii ruse ar urma să devină obligatorie pentru funcționarii de stat, și asta pentru că cei din urmă vor fi obligați să răspundă la cererile cetățenilor în limba în care a fost făcută adresarea, scrie Deschide.md.

În relațiile cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul R.Moldova, limba comunicării verbale și scrise este limba de stat și/sau limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică, la alegerea cetățeanului (...) Organele puterii de stat, administrației publice, întreprinderile, instituțiile publice primesc cererile scrise sau verbale depuse de cetățeni în limba de stat sau în limba rusă, le examinează și prezintă răspunsul în limba în care a fost făcută adresarea”, se menționează în proiectul de lege.

Socialiștii precizează că limba de lucru a activităților de secretariat în organele puterii de stat și administrației publice este limba de stat. Totuși, la solicitare, se asigură traducerea și în limba rusă.

Mai multe detalii pe Deschide.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău