Republicanii se reunesc pentru a-l desemna pe Trump drept candidat la prezidențiale. Singura necunoscută – cine va candida ca vicepreședinte

  • 13 Iulie 17:27
Republicanii se reunesc pentru a-l desemna pe Trump drept candidat la prezidențiale. Singura necunoscută – cine va candida ca vicepreședinte

Patru zile de discursuri și, în final, încoronarea lui Donald Trump: Partidul Republican se reunește luni, 15 iulie, la Milwaukee, pentru marea lor convenție, care va fi probabil marcată de dezbaterile din jurul candidaturii lui Joe Biden.

Aleși, voluntari, militanți cu șepci roșii și toți jurnaliștii politici din țară se îndreaptă în acest weekend spre acest oraș din Wisconsin, cu mai puțin de patru luni înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie. Obiectivul principal al acestui eveniment major este desemnarea oficială a lui Donald Trump, recent condamnat penal, drept candidatul republican la alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, scrie G4media.

Fostul președinte american, a cărui cădere a fost prezisă de nenumărate de ori, a recâștigat în ultimele luni sprijinul marii majorități a partidului său – în ciuda numeroaselor sale probleme juridice. Oficializarea candidaturii sale nu pune, prin urmare, nici cea mai mică umbră de îndoială și urmează să fie anunțată joi seara, în cadrul unei mari petreceri, punctată de lansarea a 100 000 de baloane roșii, albe și albastre.

Un alt moment foarte așteptat la această convenție, care se desfășoară între 15 și 18 iulie, este discursul viitorului coechipier al lui Donald Trump, vicepreședintele său, al cărui nume este, pentru moment, încă necunoscut. Trei nume circulă cu mare insistență: Influentul senator latino din Florida, Marco Rubio, guvernatorul din Dakota de Nord, Doug Burgum, și J.D. Vance, un tânăr autor al unui bestseller care este acum foarte popular în Congres.

Există și posibilitatea ca Donald Trump, pasionat de anunțuri surpriză și convulsii politice, să anunțe un nume complet neașteptat. Procesul de selecție a candidatului republican face obiectul multor speculații. Miliardarul s-a limitat la a spune că va alege „un mare vicepreședinte”.

Convenția, care se va desfășura pe malul lacului Michigan, va găzdui aproximativ 50.000 de participanți și o serie de evenimente, multe dintre ele foarte populare. De asemenea, vor exista numeroase discursuri axate pe principalele teme de campanie ale republicanilor – lupta împotriva imigrației, a criminalității și a inflației.

Dar o necunoscută va plana probabil asupra acestui eveniment major: candidatul Donald Trump se va confrunta oare cu Joe Biden în alegerile din noiembrie? Candidatura președintelui democrat, în vârstă de 81 de ani, se zguduie violent de la dezbaterea dezastruoasă cu rivalul său republican din 27 iunie. Mai mulți aleși, editorialiști și vedete de la Hollywood i-au cerut deja explicit liderului să renunțe la candidatura sa pentru realegere, dar el a refuzat să facă asta până acum.

Rămâne de văzut dacă protestul democraților se va cristaliza și dacă Joe Biden se va retrage în cele din urmă. Acest lucru ar da naștere, în mod evident, la răsturnări de situație, fără precedent în rândul democraților, dar ar putea, de asemenea, să îi destabilizeze foarte mult pe republicani – care ar fi atunci obligați să își regândească pe loc întreaga strategie electorală.

Până în prezent, tabăra Trump a făcut din starea fragilizată a președintelui democrat centrul campaniei sale și a multiplicat numărul de reclame electorale în care apare un Joe Biden care gafează, se bâlbâie și se poticnește. Toate acestea sunt argumente care s-ar putea întoarce brusc împotriva lor, dacă actuala vicepreședintă democrată Kamala Harris, în vârstă de 59 de ani, s-ar confrunta cu Donald Trump, care are 78 de ani.

Convenția democraților este programată pentru perioada 19-22 august la Chicago.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:2,06 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău