Republica Moldova va susține dezvoltarea unei platforme digitale de angajare pentru refugiații din Ucraina

  • 27 Octombrie 2022 11:45
Republica Moldova va susține dezvoltarea unei platforme digitale de angajare pentru refugiații din Ucraina

O nouă platformă digitală va ajuta refugiații din Ucraina să acceseze programe de instruire, să se angajeze și să se integreze mai ușor pe piața muncii din R. Moldova.

Elementul inovativ al platformei este utilizarea indicatorilor de proximitate, astfel încât potențialii candidați pot fi alertați cu privire la oportunitățile de angajare din apropierea locului lor de reședință. Acest lucru este important deoarece mulți refugiați locuiesc în Bălți, Cahul, Edineț, Comrat și alte raioane, în timp ce majoritatea oportunităților afișate pe site-uri similare sunt concentrate în capitală.

Platforma va fi elaborată de compania IT din R. Moldova Ixobit, în parteneriat cu ONG-urile Forța Vitală și Făclia, fiind finanțată cu aproximativ 40.000 USD de PNUD prin intermediul programului „Accelerarea transformării digitale în sectorul public din Republica Moldova”. Platforma va avea la bază tehnologii open-source oferite de Alianța activelor publice digitale și va fi disponibilă la începutul anului 2023.

PNUD sprijină incluziunea socio-economică a refugiaților din Ucraina în societatea și economia R. Moldovei. În calitate de partener strategic al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, PNUD contribuie la consolidarea eforturilor de prestare a serviciilor pentru refugiații din Ucraina aflați în căutarea unui loc de muncă, prin activități de informare (inclusiv târguri ale locurilor de muncă), servicii de consiliere, referire și mediere pe piața muncii, precum și facilitarea recunoașterii competențelor.

Circa 60 de refugiați au obținut prin cursurile de formare profesională cunoștințe noi în domeniul industriei frumuseții, artelor culinare, bartending, croitorie și IT. Toți refugiații au beneficiat de o bursă unică de aproximativ 115 USD.

PNUD cooperează, de asemenea, cu sectorul privat pentru a crea oportunități de angajare pentru refugiați. Câteva întreprinderi private din Strășeni, Palanca și Edineț care activează în domeniul sport, alimentație și design interior au oferit  oportunități de formare și angajare în cadrul companiilor lor.

În cadrul unei inițiative UE-PNUD, refugiații din Ucraina sunt încurajați să valorifice oportunitățile de angajare oferite de sectorul TIC. Aproximativ 200 de refugiați aflați în Bălți și regiunea Găgăuzia vor urma cursuri de contabilitate, management al datelor, design grafic și bazele IT, precum și cursuri de scurtă durată de limba română pentru a putea accesa oportunități de angajare și pentru a se integra în comunitățile-gazdă.

Datorită sprijinului oferit de PNUD platformei Bloomcoding, oportunitățile de învățare au fot extinse și pentru copiii refugiați din Ucraina, iar 150 de refugiați adulți vor beneficia de formare în domeniu și ulterior vor avea posibilitatea să se angajeze pe platformă ca profesori de programare.

De la începutul războiului, PNUD cooperează îndeaproape cu entitățile ONU și alți actori implicați în activități umanitare pentru a acoperi necesitățile de asistență pentru R. Moldova, provocate de războiul din Ucraina. Asistența oferită de PNUD este racordată la Planul Regional de Răspuns pentru Refugiați (RRRP), care relevă răspunsul și activitățile comprehensive necesare pentru a susține eforturile țărilor de a proteja și acorda asistență refugiaților din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău