Republica Moldova va primi bani dacă va face reforme (Mold-street)

  • 01 Februarie 2016 10:48
Republica Moldova va primi bani dacă va face reforme (Mold-street)

Revista presei din 1 februarie 2016

Republica Moldova va primi bani dacă va face reforme, titrează portalul mold-street.md, făcând referire la scrisoarea trimisă de premierul român Dacian Cioloș, în care scrie despre condițiile României privind reformele, pentru acordarea împrumutului.

Ziarul Național informează că rezoluția Forumului Civic, care s-a desfășurat vineri la Chișinău, va fi făcută publică luni, 1 februarie, și va conține mai multe revendicări pentru actuala guvernare, au anunțat liderii protestatarilor. Cel mai probabil, în lista revendicărilor se vor regăsi solicitări privind demisia șefilor mai multor instituții publice, dialog între reprezentanții protestatarilor și guvernare, mediat de oficiali europeni, dar și pregătirea alegerilor anticipate.

Jos Republica Moldova, titrează Timpul. Potrivit ziarului, critica adusă de opoziție puterii este, în realitate, un rechizitoriu față de întreaga clasă politică ce a condus Republica Moldova în ultimii 20 de ani. Dacă schimbarea unui funcționar cu altul ar fi suficientă pentru a reporni motoarele „statalității”, problemele s-ar rezolva ușor, dar dacă problema este chiar R. Moldova? – se întreabă Silviu Tănase în Timpul. 

Aceeași publicație preia un comentariu despre ”Falsa neutralitate geopolitică, o capcană rusească pentru Republica Moldova”.

Tot din Timpul aflăm ”de ce foștii comuniști au coalizat cu oligarhii, corupții și proeuropenii?”. Cum se face că cei 14 deputați, care la finele lui 2015 au părăsit PCRM, astăzi fac parte din noua coaliție de guvernare proeuropeană, alături de PD și PL, pe care aceștia le-au acuzat de corupție, sărăcie, furt și multe alte păcate? Prin ce miracol și-au schimbat ei macazul și cum Plahotniuc sau Ghimpu s-au transformat pentru ei din hoți în îngeri? Timpul le-a pus aceste întrebări câtorva dintre cei 14 ex-comuniști.

Primarii satelor din Republica Moldova nu văd lumina de la capătul tunelului, scrie Adevărul, care a încercat să afle cum se descurcă autoritățile locale, pe fundalul crizelor politice de la Chișinău. Protestele de la Chișinău, învestirea în pripă a noului Guvern, dar și situația financiară a Republicii Moldova sunt principalul subiect de discuție în localitățile din țară. Primarii satelor, orașelor și a centrelor raionale afirmă că încearcă să tempereze nemulțumirea oamenilor care încă nu și-au primit salariile și să atragă cât mai multe investiții străine. Doar așa își pot moderniza localitățile, întrucât statul le alocă sume simbolice cu care nu poți repara drumuri, construi școli sau ilumina străzile. Iar crizele politice de la Chișinău, care nu se mai termină, pun și mai mult în umbră dezvoltarea țării dincolo de Capitala ei, concluzionează Adevărul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău