Republica Moldova trimite trupe şi echipamente pentru exerciţii militare în România (VIDEO)

  • 11 Februarie 10:12
Republica Moldova trimite trupe şi echipamente pentru exerciţii militare în România (VIDEO)

Un contingent de militari ai armatei Republicii Moldova participă, începând de astăzi, 11 februarie, până pe 17 februarie, la exerciţiul multinaţional „Platinum Eagle 18.1”, organizat la Centrul de Instruire Babadag din România, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării de la Chişinău.

Contingentul, constituit din 60 de ofiţeri, subofiţeri, sergenţi şi soldaţi din Brigada de infanterie motorizată "Dacia" din Cahul şi Batalionul 22 de menţinere a păcii din Chişinău, se va antrena împreună cu militari din Bulgaria, Georgia, România, Ucraina şi SUA.

Totodată, la exerciţiul „Platinum Eagle”, Republica Moldova vor participa cu 12 unităţi de tehnică de tip HMMWV (vehicule militare 4×4 Humvee) şi echipament militar.

„Scopul exerciţiului este creşterea interoperabilităţii între forţele participante, menţinerea capabilităţii de instruire în comun, pregătirea pentru operaţiuni de menţinere a păcii, precum şi dezvoltarea unui mediu regional favorabil cooperării militare multinaţionale. Conform scenariului, militarii moldoveni vor face parte dintr-o companie internaţională, condusă de colegii din SUA, şi vor avea de executat trageri de luptă cu armamentul din dotare şi proceduri de comandă şi control la nivel de subunitate”, se arată în comunicatul Ministerului Apărării de la Chișinău.

„Platinum Eagle” este un exerciţiu anual, condus de Comandamentul Forţelor Infanteriei Marine Americane dislocate în Europa şi Africa, care se desfăşoară în zona Mării Negre, Balcani şi în regiunea Caucazului şi are drept scop creşterea nivelului de interoperabilitate ale forţelor armate, prin antrenarea în comun a militarilor în vederea participării la operaţii de menţinere a păcii şi de contra-insurgenţă, informază DCNewews.ro

Anterior preşedintele Igor Dodon a declarat că participarea Republicii Moldova la astfel de manevre militare este "nepotrivită", afirmând că doreşte să menţină neutralitatea Republicii Moldova la nivel internaţional.

În 2017, Ministerul Apărării de la Chişinău a renunţat la planurile de a participa la exerciţiul "Platinum Eagle", după ce Igor Dodon a refuzat să semneze un decret în acest sens.

Recent, el a condamnat iniţiativa creării unui batalion militarizat mixt moldo-românesc, după ce ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, s-a declarat în favoarea acestui demers. Fifor a făcut afirmaţiile la finele unei întâlniri cu omologul său moldovean, Eugen Sturza.

Igor Dodon este un adversar declarat al Guvernului moldovean în special în privinţa politicii externe, respingând o apropiere de Uniunea Europeană şi de Statele Unite. În schimb, el favorizează aprofundarea relaţiilor cu Rusia şi cu alte state ex-sovietice, notează MEDIAFAX.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chişinău
18 °C
Cer fragmentat
Umiditate:100 %
Vint:1 m/s
Vin
21 °C
Sâm
22 °C
Dum
23 °C
Lun
23 °C

Curs oficial BNM 19 Iulie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3739 -0.1752
USD 16.6707 -0.0115
RON 4.1617 -0.0347
UAH 0.6322 -0.0033
RUB 0.2644 -0.0023
Arhivă Radio Chișinău