FOTO | Ministrul român al Apărării a discutat la Chișinău agenda colaborării în domeniul militar cu R.Moldova

  • 05 Februarie 2018 11:58
0%
00:00:00
00:00:00

Agenda cooperării bilaterale în domeniul militar, situația securității în regiune, precum și parcursul european și euroatlantic al R.Moldova au fost principalele teme de discuție abordate astăzi la Chișinău de ministrul Apărării Naționale din România Mihai Fifor și omologul său Eugen Sturza. Cei doi miniștri au convenit asupra participării militarilor moldoveni la exerciții militare în România, dar și asupra continuării sprijinului oferit de România pentru modernizarea Armatei Naționale a R.Moldova. 

Întâlnirea de la Chișinău a reprezentat o continuare a dialogului celor doi miniștri începutla București, în timpul vizitei lui Eugen Sturza cu ocazia marcării Zilei Naționale a României.

Discuțiile s-au referit la instruirea în comun a militarilor forțelor armate, furnizarea de asistență pentru continuarea procesuluide reformă și  modernizare a armatei naționale a Republicii Moldova. Printre alte teme de discuție s-a aflat și posibilitatea înființării unui batalion mixt româno-moldovenesc, eventual, după modelul celui româno-ungar „Tisa”, a declarat ministrul Mihai Fifor.

Am convenit astăzi să ducem la nivel de experți și să identificăm zona în care poate fi plasat acest batalion mit. I-am propus dlui ministru Sturza un model de cooperare pe modelul pe care noi îl avem cu batalionul „Tisa”pentru situațiile de urgență.

Republica Moldova are armată profesionistă inclusiv datorită ajutorului României, a menționat la rândul său Eugen Sturza, accentuând că peste 800 de militari moldoveni au fost instruiți în instituțiile de profil din România. De asemenea, România a contribuit cu 850 de mii de euro într-un proiect derulat sub egida NATO de distrugerea pesticidelor, a declarat Eugen Sturza.

Cooperarea dintre armatele României și Republicii Moldova este importantă pentru securitatea națională. Împreună vom depune efort și ne vom implica personal pentru realizarea acestui obiectiv. Ne dorim să contribuim împreună la securitatea internațională și sper că militare celor două armate să interacționeze cât mai des în poligoane de instrucție și în misiuni internaționale de menținere a păcii

Aceasta este prima vizită la Chișinău a unui ministru din noul executiv de la București și coincide cu marcarea a 26 de ani de la înființarea Ministerului Apărării din R. Moldova.

România și Republica Moldova au semnat Acordul interguvernamental privind cooperarea în domeniul militar la 21 aprilie 2012.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
24
Nori împrăștiați
Umiditate:53 %
Vint:6,2 m/s
Sat
22
Sun
21
Mon
22
Tue
23
Wed
24

Curs oficial BNM 05 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4833 -0.0546
USD 17.3920 -0.0487
RON 4.0272 -0.0103
UAH 0.6518 -0.0018
RUB 0.2515 -0.0018
Arhivă Radio Chișinău