Republica Moldova stă ca pe jăratic (Petru Bogatu)
-
09 Septembrie 2015 13:45
Revista presei din 9 septembrie 2015
Republica Moldova stă ca pe jăratic și e pe cale să dea în clocot, observă Petru Bogatu în Ziarul Național’’. Editorialistul subliniză că mulțimea a fost adusă în mijlocul Chișinăului nu de Platforma DA. Și nu de Țopi. Aceștia doar au profitat de bateria încărcată negativ și au băgat-o în priză. Faptul că oamenii au venit în număr foarte mare să protesteze la chemarea unor persoane nereprezentative și chiar dubioase arată cât de jos a căzut credibilitatea guvernării. Cât de mari loseri s-au dovedit a fi oligarhii care, confiscând pâinea și cuțitul țării, au crezut că sunt buricul pământului și pot să-și facă de cap în voie. Radicalismul nesăbuit al unor revendicări nu face decât să pună la dubiu luciditatea și bunele intenții ale celor postați în fruntea protestelor. În același timp, eliminarea din ecuația revendicativă a unioniștilor dovedește că drumul pe care a pornit Platforma DA nu duce nicăieri. Poate că doar în haos, conchide Petru Bogatu.
Timpul publică mesajul democratului Vad Plahotniuc referitor la situația social politică din RM: “Pentru Republica Moldova ar putea fi catastrofală orice destabilizare politică acum, susține acesta. DAR nu trebuie uitat faptul că alegerile anticipate pot fi oricând o opțiune, dacă majoritatea populației dorește acest lucru, dacă cetățenii au o alternativă la guvernarea actuală și doresc să o schimbe înainte de termen, în acest caz chiar la câteva luni după cele două scrutine. Dacă asta e dorința reală a societății și nu a unui grup de interese care vrea să pună mâna pe putere, eu nu văd o problemă să o susțin; e o opțiune care trebuie analizată serios”, scrie Vlad Plahotniuc.
„Orășelul Demnității și Adevărului” din centrul Chișinăului s-a dublat în dimensiuni, ajungând la aproape 170 de corturi în doar două zile, remarcă Adevărul. Trecătorii își întorc privirile pline de curiozitate. Toți cetățenii Republicii Moldova sunt bineveniți în piață, fără politruci. Noi nu avem nevoie de Petrenci, Dodoni, Usatîi. Să-și facă ei protestele lor acolo unde doresc”, spune Unul din liderii Platformei Demnitate și Adevăr, Vasile Năstase.
Negocieri fără succes între reprezentanții protestatarilor și președinției , anunță Evenimentul Zilei. Reprezentanții Marii Adunări Naționale, desemnați la manifestația din 6 septembrie, s-au întâlnit în incinta Guvernului cu un grup de consilieri ai președintelui Nicolae Timofti, nu și cu premierul sau președintele Parlamentului, așa cum au cerut. După discuția care a durat în jur de 45 de minute, președintele Consiliului Marii Adunări Naționale, Andrei Năstase, a declarat că această atitudine „este bătaie de joc față de oameni”. Ion Păduraru le-a spus membrilor Consiliului Marii Adunări Naționale că Nicolae Timofti a anunțat că nu-și dă demisia deoarece astfel țara ar fi aruncată într-o nouă etapă de instabilitate politică. Secretarul Aparatului Președinției a adăugat că organizatorii protestelor își doresc să obțină alegeri anticipate, dar nu vor reuși acest lucru cu mâna președintelui. Și șeful statului susține alegerea președintelui prin vot direct, însă modificarea Constituției nu intră în atribuțiile sale.
Situația de la Chișinău, unde protestatarii adunați în fața guvernului cer demisia actualei conduceri și alegeri anticipate, după dispariția unui miliard de dolari din trei bănci, câștigă tot mai multă atenție în presa internațională . După ce duminică mai multe mii de moldoveni au participat la protest, câteva sute de persoane își instalează acum corturile în fața guvernului și cer demisia președintelui, care însă a anunțat că nu va face acest pas, notează Bloomberg. Publicația comentează - cităm - că "furtul neexplicat al unui miliard de dolari, echivalent cu o optime din PIB-ul țării, a lăsat cel mai sărac stat al Europei luptându-se să-și îndeplinească angajamentele bugetare și a determinat Uniunea Europeană și Banca Mondială să-și suspende asistența financiară".