Republica Moldova și Turcia vor semna un Memorandum de înțelegere pentru consolidarea parteneriatului în domeniul energetic
-
13 Noiembrie 11:25
Republica Moldova și Turcia vor semna un Memorandum de înțelegere care va consolida parteneriatul dintre cele două țări în domeniul energetic. Despre asta au vorbit ministrul Energiei, Victor Parlicov, cu omologul său din Turcia, Alparslan Bayraktar. Oficialii au avut o întrevedere în cadrul Conferinței ONU privind schimbările climatice care se desfășoară în aceste zile la Baku.
„Am avut o întrevedere constructivă cu omologul meu din Turcia, Alparslan Bayraktar, în cadrul Conferinței ONU privind schimbările climatice din Baku, unde am convenit să intensificăm cooperarea moldo-turcă în domeniul energetic. În acest sens, am agreat să semnăm un Memorandum de Înțelegere care va consolida parteneriatul dintre țările noastre”, a transmis Parlicov pe Facebook.
Totodată, ministrul a menționat că l-a invitat pe omologul său din Turcia să exploreze oportunitățile de investiții în sectorul energetic din Republica Moldova și să încurajeze companiile turcești să participe la licitațiile pentru energie regenerabilă.
„Am discutat despre posibilitatea implicării companiilor turcești de construcții în eficientizarea energetică a clădirilor. Am subliniat importanța eforturilor comune pentru asigurarea securității energetice în regiune, un obiectiv prioritar pentru ambele state”, a mai spus ministrul Energiei, Victor Parlicov.
Delegația Ministerului Energiei al Republicii Moldova, condusă de ministrul Victor Parlicov, participă la Conferința ONU privind schimbările climatice (COP29), care se desfășoară la Baku în perioada 11 - 22 noiembrie.
Conferința ONU va reuni reprezentanți din 197 de țări, acolo unde va avea loc semnarea Memorandumului de Înțelegere între Republica Moldova și Bulgaria privind cooperarea în domeniul securității aprovizionării cu energie.
Reuniunea din acest an a COP se concentrează pe finanțele verzi și crearea unui nou fond, finanțat de producătorii de resurse energetice fosile, companii și țări, de care să beneficieze țările afectate de schimbările climatice. Evenimentul își propune să accelereze implementarea Acordului de la Paris, cu accent pe creșterea ambițiilor globale, asigurarea justiției climatice și promovarea dezvoltării durabile.