Republica Moldova și Turcia ar putea să-și tripleze volumul schimburilor comerciale

  • 06 Mai 2017 21:54
0%
00:00:00
00:00:00

Republica Moldova și Turcia ar putea să-și tripleze schimburile comerciale, potrivit premierului de la Ankara, Binali Yildirim. Acesta s-a aflat zilele acestea la Chișinău unde s-a întâlnit cu omologul său Pavel Filip.

Vizita lui Binali Yldirim este prima a unui premier turc în Republica Moldova și are loc pe fondul dezvoltării relațiilor comerciale dintre cele două țări după ce acestea au semnat, în noiembrie anul trecut, un acord de liber schimb. Prevederile acordului urmează să fie extinse prin lărgirea domeniilor de cooperare comercial-economică, majorarea cotelor de export și inițierea unor noi proiecte investiționale. Valoarea schimburilor comerciale între Turcia și Republica Moldova se ridică anual la 335 de milioane de dolari. Premierul turc, Binali Yldirim, crede însă că există un potențial mare economic nevalorificat între cele două părți și că schimburile comerciale bilaterale ar putea crește până la un miliard de dolari. De altfel, autoritățile de la Ankara au luat decizia de a majora cotele exporturilor de mărfuri moldovenești pe piața turcă la diferite categorii, inclusiv la vin de la 2 mii până la 20 de mii.

Binali Yldirim a afirmat că oamenii de afaceri turci ar fi interesați să investească în Republica Moldova, în special în sectorul financiar-bancar. În cadrul întrevederii dintre cei doi premieri au fost semnate mai multe protocoale de cooperare, precum cel dintre compania publică Teleradio-Moldova  și Compania Turcă de Radio și Televiziune, între agenția de știri de stat Moldpres și agenția turcă oficială Anadolu și între Organizațiile de Dezvoltare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii din cele două țări. Totodată, Turcia a decis să îi acorde Republicii Moldova un ajutor de 100 de mii de euro pentru a acoperi pagubele provocate de ninsorile de acum două săptămâni.

Cei doi premieri vor merge la Comrat, în regiunea găgăuză, turcofonă, unde vor participa la un congres al găgăuzilor din întreaga lume.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
4,24
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:93 %
Vint:7,2 m/s
Wed
2
Thu
4
Fri
8
Sat
13
Sun
13
Arhivă Radio Chișinău