Republica Moldova și România fac pași importanți pentru crearea unui spațiu digital comun
-
12 Decembrie 2022 13:35
R. Moldova și România își propun să colaboreze în domeniul modernizării și digitalizării serviciilor, administrațiilor, precum și să-și fortifice capacitățile de defensivă cibernetică, transmite Radio Chișinău.
Crearea spațiului digital comun între Chișinău și București va propulsa relațiile către un nou nivel administrativ și economic, a declarat vicepremierul pentru digitalizare Iurie Țurcanu, în cadrul ședinței Comisiei inter-guvernamentale pentru implementarea Memorandumului de Înțelegere în domeniul transformării digitale, care a avut loc astăzi la Chișinău și la care a fost prezent și Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării al României, Sebastian Ioan Burduja.
În cadrul ședinței au fost discutate realizările din prima jumătate de an de la semnarea memorandumului și au fost formulate obiective comune pentru cooperare și dezvoltare a spațiului digital comun România – Republica Moldova.
Vicepremierul pentru digitalizare Iurie Țurcanu a declarat că prin acest memorandum, România și Rep. Moldova își propun să colaboreze în domeniul digitalizării administrației publice, modernizării serviciilor digitale, dinamizării economiei digitale, precum și în fortificarea capacităților de defensivă cibernetică:
„Crearea spațiului digital comun înseamnă schimb de date automatizat, servicii de calitate și procese administrative mai performante. Spațiul digital comun presupune crearea unor noi soluții digitale. Noi ne dorim ca cel puțin acei un milion de cetățeni care îi avem în comun cu statul România să beneficieze de o birocrație aproape inexistentă, ajutați de identitatea electronică interoperabilă. Am avansat în elaborarea cadrului de securitate cibernetică. Am identificat o serie de produse, pentru a crea noi valori digitale. România a fost întotdeauna sprijinul nostru și rămâne a fi acel pilon de bază pe care noi ne construim dezvoltarea țării și pe dimensiunea digitală acest lucru este evident”, a declarat Iurie Țurcanu.
Transformarea digitală are nevoie de o colaborare foarte strânsă între mediul public și mediul privat. De aceea, România salută continuitatea demersurilor celor două țări care au început acum șase luni, a afirmat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării al României, Sebastian Ioan Burduja:
„Salut faptul că avem o continuitate practic a demersurilor noastre. Vreau să punctez faptul că dincolo de ceea ce noi facem pentru transformarea digitală comună, noi am alocat bani și din planul național pentru cercetare inovare și specializare inteligentă, este un plan ambițios de 60 de miliarde de lei și avem un program special pentru Rep. Moldova. Totodată, ne vom bucura să alocăm cât mai multe fonduri pentru cercetarea științifică din Rep. Moldova. Așadar, bugetul ministerului nostru care va fi apărat chiar astăzi în parlament crește, acesta anul viitor va fi cu 70 la sută mai mare. Această creștere arată un angajament pentru viitor. Sunt convins că Rep. Moldova și România vor face lucruri mărețe împreună” a spus Sebastian Burduja.
Totodată, ministrul Sebastian Ioan Burduja a menționat că transformarea digitală înseamnă conectarea oamenilor la oportunități, conectarea cetățenilor între ei, la serviciile pe care statul le oferă, dar și la oportunitățile pe care mediul privat le oferă.