Republica Moldova și România au făcut schimb de experiență în domeniul pescuitului și acvaculturii

  • 14 Decembrie 2023 12:29
Republica Moldova și România au făcut schimb de experiență în domeniul pescuitului și acvaculturii

Asociația EcoContact, în calitate de hub național Moldova al Mecanismului de Asistență al Mării Negre, a organizat astăzi, în parteneriat cu Ministerul Mediului al Republicii Moldova și Ministerul Afacerilor Externe al României (coordonator național România), un atelier de lucru privind armonizarea cadrului legal național al Republicii Moldova în domeniul pescuit și acvacultură, în baza experienței României, în calitate de țară membră UE, desfășurat în cadrul Agendei Maritime Comune, transmite MOLDPRES.

Scopul evenimentului a constat în preluarea bunelor practici ale României privind armonizarea cadrului legal național în domeniul pescuitului și acvaculturii, precum și schimbul de opinii între țări și experți în domeniu, inclusiv cu scopul de a identifica potențiale parteneriate și inițiative comune.

La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților publice centrale atât din Republica Moldova, cât și din România: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, Administrația Națională Apele Romane, Administrația Bazinală de Apa Dobrogea Litoral, Universitatea Dunărea de Jos din Galați, experți, reprezentanți ai societății civile, asociații de pescuit și acvacultură.

Secretarul de stat la Ministerul Mediului al Republicii Moldova, Petru Tataru, a prezentat situația actuală privind pescuitul și procesul de armonizare a legislației. Totodată, reprezentantul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova, Valentin Roșca, a vorbit despre situația actuală privind acvacultura în Republica Moldova: obiective și provocări. În context, reprezentanții Agenției Naționale de pescuit și acvacultură a României au prezentat experiența României privind armonizarea legislației din domeniul pescuitului și acvaculturii: screening procedura de armonizare, colaborare instituțională, prezentarea atribuțiilor.

„Evenimentul a finalizat cu un set de întrebări și discuții privind cadrul normativ ce trebuie transpus, organizarea instituțională, politica comună în domeniul pescuitului și acvaculturii, licențierea activității de piscicultură, oportunități de finanțare în domeniu, cooperare și parteneriate”, potrivit EcoContact.

Începând cu anul 2024, Republica Moldova va prelua coordonarea Agendei Maritime Comune, fiind responsabilă de elaborarea unui plan de acțiuni, coordonarea grupurilor tehnice, precum și promovarea posibilităților de finanțare deschise țărilor și părților interesate. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău